Norman Cook ezer arca - a Disque Attacktől Fatboy Slimig

Vágólapra másolva!
A napokban szellőztette meg a Sun nevű angol bulvárlap, hogy a manapság Fatboy Slim néven ismert Norman Cook meg szeretné változtatni a fellépő nevét. Később ezt kategorikusan cáfolta a lemezcége, de azon sem lepődnénk meg, ha előbb-utóbb bekövetkezne a váltás, hiszen eddig összesen 18 különböző néven dolgozott a karrierje során.
Vágólapra másolva!

A Sun nevű bulvárlap szó szerint idézte Cookot, miszerint hamarosan megváltoztatja a művésznevét, ám később a zenész kiadója kategorikusan cáfolta a nyilatkozatot. A lapban arról beszélt Fatboy Slim, hogy tényleg névcserére készül, de nem árulhatja el, hogy mi lesz a következő választása. "Az Ötödik Kiegészítésre (az amerikai alkotmány egyik paragrafusára) hivatkozom az ügyben, és hallgatok, különben bajba kerülhetek"- nyilatkozta humorosan Cook, majd azt is hozzátette, lehet, hogy Madonna lesz az új neve.

Ez utóbbi kijelentésből azért következtetni lehet arra, hogy Fatboy Slim valószínűleg csak viccelődött a Sun munkatársaival. A napokban a valamivel hitelesebb New Musical Express már a hamarosan megjelenő Fatboy Slim-lemez címét is világgá kürtölte: a Brighton Port Authority kiadási dátumáról azonban egyelőre nincsenek információk. Mindenesetre a nyári fesztiválturnéja - melynek részeként Zamárdiban, a Balaton Soundon is fellép - az új albumának promócióját is segítheti.

Az, hogy nem volt alaptalan a Sun nagy vihart kavart cikke, mi sem bizonyítja jobban, mint hogy Norman Cook már számos néven szórakoztatta a közönséget. Ennek megfelelően a zenei pályafutása is eléggé sokrétű és kacifántos, melynek csupán egy fejezete az a bigbeat sikertörténet, melyet az elmúlt bő évtizedben tudhatott maga mögött.

Fatboy Slim Quentin Leo Cook néven látta meg a napvilágot, s már tinédzser korában punk-rock fanzine-t szerkesztett a szomszéd sráccal. Első zenekarát, a new wave-es alapokon nyugvó rockot játszó Disque Attack-et még tinédzserkorában hozta össze, először a dobokat püfölte, majd énekesként villogtatta benne a tudását. A Brighton Polytechnics nevű iskolában - ahol politológiát és szociológiát tanult - találkozott későbbi zenésztársával, Paul Heatonnal, majd hamarosan a helyi klubszíntér emblematikus dj-jévé vált.

Így pengette Cook a basszgitárt (Housemartins - Happy Hour /live/)

1985-ben alapította meg Heatonnal a Housemartins nevű gitárzenekart, mely az első sikereket is meghozta számára. Ebben az együttesben egy újabb hangszeren próbálta ki magát Cook, ezúttal a basszusgitárt ragadta magához. Két emlékezetes slágert is hagytak az utókorra, a Happy Hour és a Caravan Of Love című dalokat, melyek közül utóbbi 1986 karácsonyán az angol kislemezlista csúcsára is felkapaszkodott. A zenekar 1988-ban feloszlott, az együttes magját képező Heaton és Hamingway megalapította a nagyszerű Beautiful South-t (mely szintén felvette a repertoárjába a Caravan of Love-ot), míg Cook inkább az elektronikus zene vizeire evezett.