Országonként különböző kedvencek a lemezlistákon

Vágólapra másolva!
Az elmúlt héten ismét néhány újdonság érkezett csak meg az egyes országok lemezvásárlási rangsorára, a címpozíciókat viszont tartják az elmúl hetek nagyjai. A formula nagyjából mindenhol azonos, a nevek és ennek megfelelően a kedvencek viszont szinte teljesen különbözőek. Az új belépők közül nemzetközi szinten leginkább a britek a meghatározóak: a Whitesnakes például minden ország lemezlistáján megtalálható jobb-rosszab pozíciókban.
Vágólapra másolva!

Amerikában az elmúlt hetek legjobban sikerült lemezei továbbra is verhetetlenek kelendőség szempontjából, így az elmúlt két hét prominens hírértéke kényelmesen székel az eladási adatok alapján összesített Billboard ranglistán. Az első helyet megőrizte a múlt héten élre állt Mariah Carey új lemezével, az E=MC2-vel, míg a második pozíciót a korábbi álláshoz hasonlóan a britek új világsztárja, Leona Lewis tölti be Spirit című debütáló anyagával.

Az élen álló kettős után viszont rögtön egy újdonságtrió következik, amelyek közül a legjobban az Új-Zélandiak egyik nemzeti büszkesége, a Flight Of The Conchords végzett. A kéttagú formáció Wellingtonban kezdte karrierjét azzal az manifesztóval, hogy ők "a negyedik leghíresebb gitáralapú digi-bongo acapella-rap-funk-komédia folk duó". A főiskolai lakótársakból lett zenész-komikus páros 2005-ben gyártott rádiósorozatot a BBC-nél, és az HBO egyik műsorába is meghívást kapott, de az igazán nagy áttörést 2007 hozta el, amikor saját műsort indíthattak, és 12 epizód után már fixálták is a második évadot. A két gitárral aláfestett humoros szövegek adták a sorozat alapját is, és most, mint debütáló stúdióanyag ezeket a zenéket adták ki a Flight Of The Conchords soundtrack lemezén. Az amerikaiak pedig a stílust és a távolról jött duót egyaránt keblükre ölelték, így aztán az első lemez mindjárt a Billboard harmadik helyén landolt.

Negyedikként új belépő Ashlee Simpson új lemeze, a Bittersweet World. A Jessica Simpson hugaként megismert énekesnő hamar nővére fejére nőtt, és eddigi teljesítménye alapján nagyobb kereskedelmi sikert is ért el testvérénél. Már karrierje kezdetétől nyomon követte őt egy valóságshow, ami sokat segített a befutásban, így 2004-es debütáló lemeze nem csoda, hogy az eladási lista élén kötött ki. A sikere azonban nem lankadt, és a 2005-ös I Am Me-vel megismételte a No. 1 helyet, a sorozat azonban nem sikerült, a mostani album ugyanis csak a dobogó alá fért be. Simpson után a lista aktuális ötödik helyezettje és a harmadik újdonság a sorban az Atmosphere szigorúan gengsztermentes hiphopja. A terjedelmes, When Life Gives You Lemons, You Paint That Shit Gold címmel ellátott album a hatodik a sorban, és a formáció eddigi legjobb helyezése a ranglistán, amely az összesített helyezés mellett második lett a független lemezek sorában, és előkelően végzett a rap és a hip-hop listákon is.

A Top 10-ben ez után a korábbról ismerős nevek sorakoznak: a NOW 27 válogatás, a Juno című film soundtrack lemeze, George Strait és Taylor Swift. A legjobb tízes végén találunk még egy újdonságot, amelyet a country zenész és énekes Phil Vassar jegyez PrayerOf A Common Man címmel, és amivel megismétli két évvel ezelőtt elért személyes csúcsát, besztof lemezének tízedik helyezését. Az élboly után már jelentősen megritkul az új belépők száma, és ötvenen belül csak három további friss album került regisztrálásra. Ezek közül a legjobban az emós hardcore-t játszó Story Of The Year új lemeze sikerült (The Black Swan, 18.), illetve itt sorakozik még a Weepies folk-pop duója (Hideaway, 31.) és a rapper Prodigy (H.N.I.C. Pt. 2, 36.) is.

A slágerlistán a hét legtöbb eladását produkálva állt élre Leona Lewis a Bleeding Love című számával, így a második helyre száműzve a trónról az egyébként legtöbb rádiójátszással büszkélkedő Lollipopot, amelyet Lil Wayne és Static Major jegyeznek. A dalok között egy különösen jól sikerült új belépést tudhat magáénak Chris Brown a Foreverrel. Ez amellett, hogy a harmadik Top 10 sláger a legutóbbi, Exclusive című lemezéről, az év legjobban sikerült újdonsága ezen a listán, azonban ezen a címen kénytelen osztozni Yael Naimmal, aki februárban robbant be hasonlóképpen. Chris Brown egyébként jelenleg három számával egyszerre szerepel a legkapósabb tíz amerikai sláger között, ezek a No Air (Jording Sparks-szal közösen), a With You, és a most felkerült Forever.