Mariah Carey és a Kooks hete a lemezlistákon

Vágólapra másolva!
Amerikában és Nagy-Britanniában is felbukkant néhány jól fogyó újdonság az elmúlt hét lemezvásárlási statisztikái szerint, de mégis jól érezhető, hogy a vásárlóerő legnagyobb részét két kiadvány szívta el. Ezt a posztot az USA-ban Mariah Carey töltötte be, míg a szigetországban a Kooks második lemeze. Németországban mindkettőből kérnek egy kicsit, de inkább mégis megtartják a saját kedvenceiket, Magyarországon pedig a Dalriada lemeze volt a legkelendőbb újdonság.
Vágólapra másolva!

Nem nagy megdöbbenés, de mindenképp a hét prominens amerikai lemezlistával kapcsolatos híre, hogy Mariah Careyúj lemeze annak rendje és módja szerint az első helyen nyitott, átvéve ezzel a vezetést az ifjú angol világsztártól, Leona Lewis-tól. Az élmezőnybe ezen kívül csak egy újdonság érkezett, viszont két további album is a leszakadók közül verekedte vissza magát újra a legjobbak közé.

Az elmúlt hetekben a slágerlistát határozta meg Mariah Carey legfrissebb dalával, a Touch My Body-val, ami azon felül, hogy az élre állt a legmenőbb számok sorában, történelmi rekordot is döntött. A nagy felhajtás, és a világ zenei sajtójának visszhangja után nem is volt kérdés, hogy az említett számot is tartalmazó új lemez valahol a Billboard eladási statisztikákat összegző listájának nagyon az elején fog felbukkanni. Ez olyannyira hibátlanul sikerült, hogy Carey a hatodik No. 1 albumát könyvelheti el, amivel csúcsot ugyan nem döntött, viszont újabb lépést tett a ranglétrán. Ezzel ugyanis a második helyre jött be a legtöbb első helyezéssel büszkélkedhető női szóló előadók listáján, és így neve mellett már csak ketten maradtak, Madonna és Janet Jackson, előtte pedig egyedül Barbara Streisand áll. Carey egyébként először 1991-ben volt első saját nevét viselő albumával, majd ezt kétévente megismételte '97-ig, amikortól a kihagyás egészen 2005-ig tartott, ekkor lett újra győztes az Emancipation Of Mimivel, amelyet most az E=MC2 ismételt meg.

Az aktuális lista második helyezettje a múlt hetet zsebre vágó Leona Lewis debüt, a Spirit. Ezt Miley Cyrus követi, aki skizofrén karrierjének legújabb darabját hozta be most a 31. helyről harmadiknak. Cyrus a Disney csatorna sikeres sorozatával került a reflektorfénybe, amelyben egy éjszakánként popdívát alakító tinédzser bőrébe bújt. Ez a szerep azonban a valóságban is ráragadt, hiszen legújabb lemeze is úgy jelent meg, mint egy osztott album, amelyen félig fiktív karaktere, félig mint a színész- és énekesnő maga jelenik meg. A Best Of Both Words Concert című lemez nem új bejegyzés a Billboardon, hanem három hete került fel, de most ért révbe a dobogó alsó fokán.

Újdonságot a legjobb tízen belül még a negyedik helyen találunk, ahol a Lady Antebellum jegyezhette magát bemutatkozó anyagával. A háromtagú country csapat az útszéli kocsmáktól jutott el az USA legnevesebb country rádióműsoráig, majd neves előadókkal közös turnézás után adta most ki saját nevét viselő első lemezét, amely az összesített negyedik pozíció mellé a country lista legelőkelőbb helyezését is begyűjtötte. Ezen kívül hírérték még a Top 10-ben, hogy a Juno című film soundtrackje újabb hullámot talált Amerikában, aminek köszönhetően a múlt heti 46. helyről dobbantott, és került most a nyolcadik pozícióba.

Ezen a héten, talán Mariah Carey vásárlóerő-elszívó hatásának betudhatóan további újdonságok már csak a középmezőnyben találunk, ahol viszont egész sok van belőlük. A középső szektor legjobban teljesített új belépője a Thrice volt, amely hardcore metal zenéjének legújabb fejezetét két felvonásban tette közzé. Az Alchemy Index Vols. I & II tavaly októberben került a boltokba, és ennek a folytatását (Alchemy Index Vols. III & IV, 17.) kaptuk meg most, amely Billboard mércével mérve hét helyezéssel sikerült jobban, mint az előzmény. Ez után eggyel jön a kanadai Rush, amelynek rockkarrierje már negyven évet ölel fel, és ezt most egy koncertfelvételeket tartalmazó kiadvánnyal ünnepelik (Snakes & Arrows: Live, 18.). Erős volt az elmúlt héten a metal szcéna, hiszen a következő újdonság is innen származik: 22. a finn Children Of Bodom új lemeze, a Blooddrunk, amely az eddigi legnagyobb amerikai kereskedelmi sikere a black metal csapatnak.

A további helyezettek közül kiemelhető még Tristan Prettyman, akit akár a női Jack Johnsonnak is mondhatnánk, hiszen mindketten egyszerre szerelmesei a szörfözésnek és a zenélésnek, és ugyanúgy csak egy akusztikus gitárral kísérik éneküket. A különbség csupán az, hogy míg Johnson nemrégiben heteken keresztül tartotta sortűz alatt a lemezslita élét, addig Prettyman még szerényebb sikerrekkel rendelkezik csak, bár Hello...X című mostani lemezének 27. helyezése egyértelműen az eddigi legnagyobb sikere. A listán lentebb tekintve megakadhat a szemünk még a brit Kooks nevén, amely új lemezének kiadásával egyszerre szerepel a brit és az amerikai lemezlistán, bár utóbbin csak 41.-ként. Illetve szót ejthetünk még az Apocalyptica-ról is, amely egy-két apróbb módosítással újra kiadta Worlds Collide című lemezét, és ezzel ismét a Billboardra került az 59. helyen.

A slágerlistán a múlt héten első Leona Lewis, nagylemezének helyezéséhez igazodva, egyet lépett vissza, de a legjobb rádiójátszási eredménnyel tartja magát az ezüstérmes poszton. A visszaesés egy helycsere eredményeként következett be, helyett ugyanis a korábbi második állt most az élre: ez Lil Wayne és Static Major közös produkciója, a Lollipop. A slágerlistán a Top 10-ben további érdekességekről nem tudunk beszámolni, több dal is stabilan tartja múlt héten elért pozícióját. Érdekesség talán csak az, hogy míg Mariah Carey nagy viharral az élen nyitott dala most bebetonozva áll ötödikként, addig már útnak is indítta hátvédjét, a Bye Bye című számot, ami mindjárt megszellőztetésének első hetén 23. a slágerlistán, ezzel pedig a negyedik legkapósabb új sláger idén.