Az R.E.M. uralta az eladásokat

Vágólapra másolva!
A lemezpiacon továbbra is tart az újdonságok folyama, amelynek köszönhetően változatos eladási eredményeket kapunk óceánon innen és túl egyaránt. A hét meghatározó szenzációja az R.E.M. új albuma volt, amely világszerte hatalmas sikert aratva uralta a zenebizniszt. Meghatározóak voltak még a női rapperek: Amerikában Trina, míg a briteknél Estelle volt az ász.
Vágólapra másolva!

Az utóbbi hetek eseményei alapján mondhatjuk, hogy megszokottan nagy a mozgás az amerikai lemezeladási listán, ahol ismét feje tetejére állt a legjobb tíz felsőháza a maga négy úja belépőjével. Az elmúlt héten meghatározó, két tehetségkutató valóságshow során létrejött formáció továbbra is a Top 10-ben tudott maradni, és természetesen továbbra is itt székel a dobogó harmadik fokán az elmúlt idők legnagyobb slágereit gyűjtő Now 27 is. Előbbi felett, az első és második helyen viszont már csak újdonságok kaphattak helyet.

Az élen nyitott Troubadour című új lemezével a country egyik legjelesebb élő legendája, George Strait. A '80-as évek elején beindul karrierje során egyszerre képviselte a fősodorhoz közelebbi stílust és a hagyományokat, és számos mai sztárelőadó jelöli meg ihletőjeként. Először 1984-ben ugrott ki Right Or Wrong című lemezével, ami az első helyet szerezte meg a country lemezlistán, majd ezt a titulust újra és újra begyűjtve építette mainstream karrierjét, és a '90-es évektől már jeles pozíciókat ért el az összesített lemezeladási rangsorban is. 1997-ben lett először abszolút első a Carrying Your Love With Me című albummal, és innentől stúdióanyagai már rendre a Top 10-ben landoltak. Hatalmas népszerűségét jól mutatja, hogy összes lemezeladása együtt már 68-szoros platina státuszt adna ki.

A második helyre az alternatív rock regisztrálta magát egy illusztris képviselővel, az R.E.M-mel, amelynek 14. stúdióalbumát, az Accelerate-et világszerte nagy várakozások előzték meg. A lemez csak az USA-ban 115 ezer példányban kelt el egy hét alatt, ami elegendő volt ahhoz, hogy a második legkapósabb kiadvány legyen a héten. Az együttes első kereskedelmi sikerét második nagylemezével, a Reckoning-gel érte el, ami 27. lett a Billboard összesített tabelláján, majd váltakozó teljesítmény után 1991-ben állt először a csúcsra az Out Of Time-mal. A '90-es évek egyértelműen az R.E.M. fénykora volt, sorra adta ki a dobogós helyezéssel végző albumait, az utóbbi években azonban nagyban visszaesett a csapat ázsiója. Ezt a csorbát tette helyre a mostani Accelearte, amely a kritikusok pozitív visszajelzései mellett kereskedelmileg is jól muzsikál, és ilyen tekintetben 12 évvel repíti vissza a zenekart, legutóbb ugyanis 1996-ban, a New Adventures In Hi-Fi érte el éppen ezt a pozíciót.

A Top 10-ben nyitott még a Miamiból érkező rapper, Trina, akinek negyedik lemeze, a Still Da Baddest került most a boltokba. A rímelő nőszemély 2000-ben jelent meg a színen Da Baddest Bitch című albumával, és ennek 33. pozícióban elért csúcsa óta folyamatosan javított lemezről-lemezre. Így tehát a most elért hatodik hely számára az eddigi legjobb, plusz ez alkalommal az R&B/Hip-Hop és Rap lemezlistákon egyaránt a csúcsra is felállt, amire még nem volt példa karrierje során. Az aktuális összesített listán a legjobb tíz aljra érkezett még meg Van Morrison, akinek Keep It Simple című legújabb lemeze meghódította az amerikaiakat is. Az észak-ír származású énekes már összesen 787 hetet töltött el a Billboard jegyezte lemezeladási lista különböző szegleteiben, de soha ilyen magasra még nem jutott, legközelebb ehhez 1972-ben volt, amikor Saint Dominic's Preview című albuma volt 15. Volt azonban már hetedik, de ezt a country listán érte el, illetve első, amit a dzsessz lemezek rangsorában jegyez.

A Top 10-t elhagyva is bőven találunk még újdonságot és érdekességet a legfrissebb értékesítési ranglétrán, például mindjárt a 11. pozícióban szerepel a Rolling Stones. A legendás rockbandáról Martin Scorsese rendezett dokumentumfilmet Shine A Light címmel, és ennek a soundtrackje érte el a példás eladási eredményt, amellyel a zenekar immár 47 Billboardon jegyzett nagylemezt tudhat magáénak. Nem sokkal a Stones után a következő új belépő a blues-rockot játszó Black Keys duójának új lemeze (Attack & Release, 14.), majd még a legjobb húsz közé fért éppen be az atlantai metálcsapat, a Sevendust (Chapter VII: Hope & Sorrow, 19.).

További régi motoros a listán a 23. helyen debütáló George Michael, aki Twentyfive című 2006-os besztofját helyezte fel újra a térképre. A most piacra dobott észak-amerikai verzió néhány apróságban tér el csupán a két évvel ezelőtti nemzetközi kiadástól, de még így is elég jól teljesített, ha azt vesszük, hogy egy válogatásról van szó, ami ráadásul nem is friss. Még a lista húszas helyezettjei között találunk gyors egymásutánban három újdonságot: változatos kanadai rock a Theory Of A Deadman-től (Scars & Souvenirs, 26.), az amerikai lemezlistától különleges módon befogadott elektronikus zene Moby-tól (Last Night, 27.) és svéd metál az In Flames-től (A Sense Of Purpose, 28.). A Billboard rangsorának hátralevő részében találunk még további új megjelenéseket is, de ezek nemzetközi szinten már nem különösebben relevánsak, leszámítva a Muse koncertlemezét, a HAARP-ot, ami a hét 46. legkedveltebb vásárolnivalója volt az amerikaiaknak.

A ságerlistán számottevő változás nem történt, ennek megfelelően a dobogó három fokából kettő nem változott: első Mariah Carey a Touch My Body-val, harmadik Madonna és Justin Timberlake a 4 Minutes-cel. Közéjük lépett elő a negyedik helyről Leona Lewis dala, a Bleeding Love. A legtöbb eladást Lil Wayne és Static Major közös száma, a Lollipop tudhatta magáénak, aminek köszönhetően hetedikből negyedik lett a produkció, míg a legtöbb rádiójátszást Jordin Sparks és Chris Brown duettje, a No Air kapta, amely viszont ennek ellenére veszített két pozíciót és most a hetedik.