Vágólapra másolva!
Az első afgán tévés tehetségkutató komoly viták közepette indult el, amiatt, hogy a döntősök közé egy lányt is beválasztottak. 11 millióan követték folyamatosan az adásokat, ami közel egyharmada az afgán lakosságnak.
Vágólapra másolva!

Hétvégén zárult az első zenei televíziós tehetségkutató műsor Afganisztánban, az Afghan Star. A verseny győztese a 19 esztendős Rafi Naabzada lett, aki a 21 éves Hameed Sakhizada-t előzte meg a nézők szavazatai alapján. A harmadik helyen pedig egy női versenyző, Lima Sahaar végzett, aki miatt nem kevés kritika érte a műsor szerkesztőit, mivel a konzervatív afgánok egyáltalán nem nézték jó szemmel, hogy egy nő is bekerülhetett ebbe a versenybe.

A konzervatívok így is folyamatos kritikával illették a műsort, és bizony hosszú huzavona után tudott csak pont emiatt elindulni a tehetségkutató. A lakosságot viszont korántsem érdekelték ezek a kritikai megjegyzések, hiszen az adásokat több mint az afgánok egyharmada azaz közel 11 millió néző követte estéről estére. A döntőn például csak a két dobogós férfi versenyző összesen 300 ezer SMS szavazatot kapott, úgyhogy kijelenthető, hogy minden korábbi várakozást felülmúlt az első afgán Megasztár sikere.

A versenyre közel kétezren jelentkeztek, akik közül a tizenkét legtehetségesebb kerülhetett be a műsorba. Zeneileg a tradicionális afgán népzenét keverhették némi modernebb hangzással, de természetesen a helyi hagyományoknak meg kellett felelnie mindegyik előadásnak. A döntőt igazán exkluzív keretek között, a kabuli Hotel Intercontinental báltermében rendezték meg.