Élet az énekes halála után

Vágólapra másolva!
A napokban kürtölte világgá a sajtó, hogy hamarosan új stúdiólemezzel jelentkezik a Queen együttes, annak ellenére, hogy a legendás énekesük, Freddie Mercury 1991-ben elhunyt. Az alábbi cikkben összeszedtük a leghíresebb olyan zenekarokat, amelyek egykori frontemberük halálát kiheverve egy új énekessel is sikeresek próbáltak maradni. Volt, akiknek sikerült, volt, akiknek nem.
Vágólapra másolva!

Freddie Mercury 1991. november 24-én hunyt el, az AIDS betegség okozta szövődmények vezettek a halálához. Ekkor mindenki úgy gondolta, hogy a legendás énekes eltávozásával a Queenek is vége. Az utolsó stúdiólemez, a Made in Heaven 1995-ben került a boltok polcaira. Ezen a korongon még Mercury énekhangja hallható, de valóban újonnan írt dalokat nem tartalmazott: Taylor, Mercury és May szólódalai, valamint az utolsó pillanatig Mercuryval csiszolt, de már a halála után befejezett számok kaptak rajta helyet. Az albumból összesen 9 millió példány kelt el.

Csaknem egy évtizeddel később, a 2004. év végén jelentette be Brian May és Roger Taylor, hogy új énekessel kiegészülve újra turnéra indulnak. A meghallgatások után végül a Free és a Bad Company egykori frontemberére, Paul Rodgersre esett a zenészek választása, akivel 2005-ben végigkoncertezték a kontinens országait. Ekkor még azt hangoztatták, hogy Rodgers csak vendégénekesként szerepel a bandában, Freddie helyét ugyanis nehezen tudná átvenni bárki. A jelek szerint a közös siker és valószínűsíthetően az üzleti érdekek is azt kívánták, hogy Rodgers teljes jogú taggá váljon, így az idei új stúdiókorongot már ő énekli fel, bár továbbra is a Queen + Paul Rodgers néven fut tovább a produkció.

Az eredeti felállás negyedik tagja, John Deacon basszusgitáros már nem vett részt a 2005-ös újjáalakulásban sem, így most sem merült fel a neve az új lemez készítésénél. Ő egyébként már visszavonult a zenei iparból. A Queen jelenlegi hármasa már tavaly bejelentette, hogy új dalokon dolgozik, a napokban pedig azt is megtudhattuk, hogy szeptemberben megjelenik a The Cosmos Rocks címre keresztelt új korong, mely 13 év után az első lesz. Egy felvétel már biztosan ismerősen fog csengeni a rajongók számára: a Say It's Not True című szerzeményt még múlt esztendőben az AIDS világnapján tették letölthetővé Nelson Mandela nevéhez fűződő 46664 HIV AIDS kampány során.

A hírek szerint az új énekes, Paul Rodgers bluesos zenei világa is nagyban meg fogja határozni az új album hangzását. "Nem hittem volna, hogy valaha is ezt fogom tenni. Mindig ellene voltam annak, hogy odategyünk valakit, mintegy Freddie Mercury helyettesként. Most hirtelen erre az emberre úgy tudok nézni, hogy nem azt látom, hogy Freddie helyére lép valaki, mert semmi nem emlékeztet benne Freddie-re, hanem megvan az ő saját világa, ahonnan jött" - nyilatkozta az új énekesről 2005-ben Brian May. A megjelenő új lemezzel egyébként Magyarországra is ellátogatnak október 28-án.