A Warner nyit a másolásvédelem nélküli zeneértékesítés felé

Vágólapra másolva!
A Warner Music engedélyezi már Európában is, hogy zenei katalógusát másolásvédelem nélkül, mp3 formátumban értékesítsék. A multinacionális kiadó a napokban írt alá egy szerződést a 7digital.com nevű céggel. Ennek a megállapodásnak köszönhetően hamarosan olyan nagynevű előadók dalait lehet majd másolásvédelem nélkül is megvásárolni, mint Madonna vagy a Red Hot Chili Peppers.
Vágólapra másolva!

Ezúttal a Warner adta be a derekát, már ami a másolásvédelem nélküli zeneeladást illeti. Az EMI után ők szintén utat engednek a DRM-mentes mp3 dalértékesítésnek; az Amazon nevű digitális zeneáruházzal kötött szerződésük után most már Európában is, a 7digital.com portálon lehet majd megvásárolni a Warner teljes zenei katalógusát másolásvédelem nélkül is. A létrejött megállapodás értelmében Európa meghatározó piacát jelentő Angliában, Írországban, Spanyol- és Franciaországban, valamint Németországban lehet a 7digital.com oldalán letölteni a Warner zenéit. A multikiadó egyébként pár hónapja állapodott meg a tengeren túli Amazon zeneáruházzal, akik jelenleg még csak az amerikai kontinensen értékesíthetnek, bár idei terveik között szerepel az európai piacra való belépés. A mostani döntés sokban elősegítheti, hogy a többi nagykiadó hasonló lépésekre szánja el magát. A 7digital.com állítólag már ez ügyben komoly tárgyalásokat folytat a Sony BMG-vel és a Universallal, akik eddig mereven elzárkóztak a DRM-mentes értékesítéstől.

A DRM-nélküli mp3 formátumú zenefájlok bármilyen hordozható lejátszóra (vagy épp számítógépre) áttölthetőek és a felhasználón múlik mennyi alkalommal kívánja CD-re kiírni, tehát teljes szabadságot nyújt a zenevásárlóknak. Egyedüli negatívuma talán a zene minőségében rejlik, mivel az mp3 közel sem olyan minőségű mint egy DRM-el védett wma-fájl. Számos szolgáltató elindult már ezen az úton látva a piac alakulását: a világ legnagyobb digitális zenekereskedelmét bonyolító iTunes nemrégiben döntött úgy, hogy nemcsak az iPodokhoz alkalmas formátumban, hanem iTunes Plus szolgáltatásukkal - igaz, az átlagosnál magasabb árakon - , de védettség nélküli hagyományos mp3-akat is beszerezhet a vásárlótömeg. A szolgáltatás jelenleg még csak az EMI katalógusával működik, de mint a példa mutatja, hamarosan a Warner és várhatóan hónapokon belül a SonyBMG és a Universal zenéi is megvehetőek lesznek védelem nélkül.

Több zeneipari szakértő szerint a mai bejelentés komoly hatással lesz a zeneiparra. A Deloitte cég egyik alkalmazottja, James Bates szerint ez az ügylet "meghatározó" lesz. "A mai bejelentés várhatóan a DRM-mentesség irányában fogja tolni a piacot" - véli a szakértő.