Tranzakció a lemezeladás helyett

Vágólapra másolva!
Úgy tűnik, a Radiohead tényleg forradalmat csinált a tavalyi In Rainbows című, megjelenésekor kizárólag interneten terjesztett nagylemezével. Most a Nine Inch Nails mindenféle marketing nélkül dobta piacra új, instrumentális gyűjteményét, amely szintén a világhálón kapható. Ezentúl valószínűleg a lemezeladások helyett már a tranzakciók száma jelzi majd egy-egy lemez sikerességét.
Vágólapra másolva!

A harminchat dalt tartalmazó Ghosts I-IV. címre keresztelt dupla Nine Inch Nails album első kilenc dala ingyenesen hozzáférhető, de akik a teljes anyagot be akarják szerezni fizikai valójában (dupla CD-n, majd a korong megjelenésekor), azoknak sem kell tíz dollárnál többet áldozniuk rá. Az album többféle összeállításba is beszerezhető. Akik nem az ingyenes verziót és nem a tízdolláros megoldást választanák, azok számára van egy öt dollárba kerülő, szintén minden dalt tartalmazó MP3-as verzió, de az igazi NIN-ritkasággyűjtőknek a 300 dolláros limitált példányszámú, dedikált, CD-t, DVD-t, és LP-t is tartalmazó kombó is beszerezhető. Ez utóbbi kiadványból csupán 2500 számozott példány készül, úgyhogy a vérbeli rajongóknak igyekezniük kellett.

A Ghosts egyébként egy négy kislemezből álló gyűjtemény, melyet tíz hét alatt rögzített a zenekar tavaly ősszel, Trent Reznor stúdiójában. A hírek szerint eredetileg egy ötszámos EP-t szerettek volna kiadni, ám a munka eredménye végül egy négy részre oszló, harminchat dalt tartalmazó anyag lett. Reznor bevallása szerint az összes dal közös improvizációk során született, nem volt előre eltervezett koncepció.

Az album sikerességét természetesen az internet segítségével is mérni lehet, méghozzá napra pontosan, hiszen a letöltéseket és a vásárlási igényeket a zenekar hivatalos honlapján keresztül lehet lebonyolítani. A tranzakciók száma tartalmazza az ingyenes vagy fizetős letöltéseket, és a megrendeléseket is a fizikai formátumokra. Az első héten 781 917 ilyen tranzakciót hajtottak végre az együttes weboldalán keresztül, amely a zenekarnak 1,6 millió dollár jövedelmet jelentett. Ennek az összegnek csaknem a felét a 300 dolláros multi-pack eladások tették ki, hiszen a 2500 példány természetesen pillanatok alatt gazdára lelt.

Bár a Nine Inch Nails nem bocsátja ki a tényleges adatokat az eladásokról, egy egyszerű számtani művelettel meghatározható, hogy hányan jutottak hozzá az albumhoz az első héten. A 300 dolláros verzióból származó jövedelmük pontosan tudható: ezzel 850 ezer dollárt kerestek. Ezen felül, ha minden rajongó az album lehető legolcsóbb (5 dolláros) verzióját töltötte le, akkor 170 ezren vásároltak a Ghosts-ból. Ha ezeket a számokat összevetjük az előző lemezük, a 2005-ös With Teeth első heti eladásaival (abból 272 ezer kelt el hét nap alatt), akkor láthatjuk, hogy a korábbi sikereiket nem érték el. Ha viszont azt vesszük, hogy ezt a lemezt nem is promótálták, továbbá hogy "csak" instrumentális felvételek szerepelnek rajta, akkor egyáltalán nem nevezhetjük bukásnak az akciót.

Az együttes énekese, Trent Reznor a héten kommentálta a döntésüket, s a Radioheadről sem feledkezett meg nyilatkozata során. "Amit tett a Radiohead, az egy nagyszerű dolog volt. Viszont jobban belegondolva csalóka az egész, ugyanis csak arra ösztökélték az embereket, hogy fizessenek egy Myspace-n hallható minőségű letöltésért. Ezzel végeredményben nincs is különösebb gond, viszont nem látom benne azt a fene nagy forradalmat, amiről mindenki beszélt." - nyilatkozta Trent.

A frontember szerint amit jól tett a Radiohead, hogy piacra dobott egy új nagylemezt, aminek a terjesztését a világhálón át kezdte el. Azt viszont nem csinálta jól, hogy elég gyenge minőségben lehetett csak hozzájutni a felvételekhez (128 kb/s), s még borítót, sőt semmiféle illusztrációt nem kaptak az MP3-ak mellé a letöltők. A NIN 320 kb/s-os tömörítésben kínálja a dalokat, sőt már az ötdolláros verzió mellé jár egy negyven oldalas pdf-formátumú könyvecske is. Azt se felejtsük el, hogy a Radiohead amint kiadta hagyományos formátumban is az In Rainbows-t, azonnal megszüntette a korábbi fizetek-amennyit-akarok akcióját.

A Nine Inch Nails amúgy az első napokban alábecsülte az új album iránti érdeklődést, a megjelenés napján, március harmadikán a letöltések és a zenekar oldala gyakran lelassult, sőt voltak olyan vásárlók is, akik nem jutottak hozzá frissen megvett mp3-aikhoz. A megjelenést követően szinte azonnal megjelent a teljes album torrentportálokon is, ahol a kommentekben a felhasználók a meg-megszakadó fizetős letöltésekről panaszkodtak.

Ami tény, hogy a zenei forradalom visszavonhatatlanul kezdetét vette, s a hagyományos lemezkiadás néhány éven belül akár meg is szűnhet. Néhány napja az angol Muse jelentette be, hogy már nem lemezekben gondolkodik, s meglehet, hogy nem is adnak ki már többet. Ami persze, nem azt jelenti, hogy a jövőben nem kívánnak zenélni, vagy dalokat írni, de véleményük szerint az album formátum hamarosan elfeledetté válik, és csak dalokban gondolkodhatunk. Ezzel a döntésükkel - ha tényleg így lesz - akkor az észak-ír Ash példáját követik, akik tavaly nyáron jelentették be, hogy nem készítenek több nagylemezt, s így sokkal gyakrabban fog megjelenni tőlük egy-egy dal, akár kizárólag az interneten.