Fémzene és Grammy-láz a lemezpiacon

Vágólapra másolva!
Az elmúlt hét zenevásárlási eredményei részben tükrözik a már tavaszba hajló lemezpiacot, másrészt pedig nyomot hagyott a Grammy-díj átadóra való várakozás. Amerikában a gála miatti nyüzsgés mellett a modern rock volt az abszolút nyerő, Nagy-Britanniában előbbinek semmi nyoma, viszont nagyot domborított Jack Johnson. A németeknél és hazánkban szintén a fémzenei újdonságok után kaptak a fogyasztók, de kelendőbb a klasszikus metálműfaj.
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Államok lemezpiaca egyszerre kapott lendületet két oldalról: egyrészt néhány újdonság került a boltokba, ami képes volt már jelentősebb érdeklődést is generálni, plusz az eladási statisztikákat összegző, legutóbbi Billboard lista publikálásakor még csak várt státiuban levő Grammy gála is hozzájárulhatott a lemezek kelendőségéhez. Előbbi bizonyítéka, hogy egyszerre négy új belépő is felütötte a fejét a legjobban fogyó tíz lemez között, utóbbinak pedig egyik lenyomata, hogy az előbb említett négy közé került a Grammy-díjra esélyesek válogatása is.

Ami a lemezrangsor csúcsát illeti, ott jelentős változás azért nem állt be, az első ugyanis a 12 hét alatt háromszoros platina státuszt elért Alicia Keys, akinek As I Am című lemeze a Grammy zsűrije szerint is megérdemelten szerepel előkelő helyen. A Juno filmzene egy héttel korábbi uralása után sem ment messzire, így most is tartja a második helyet. A harmadik pozícióban viszont már újdonságot találunk, amit a Mars Volta pszichedelikus rockos kollektívája prezentál. A banda nehezen emészethető stílusából a kedetektől nem engedett, és végül az ő receptjük győzedelmeskedett a mainstream popipar felett, hiszen minden albumuk egyre jobban teljesített kereskedelmi szempontból is. 2005-ös lemezük már negyedik helyen landolt a legkapósabb kiadványok között, a mostani The Bedlam In Goliath pedig feltette a koronát eddigi pályafutásukra megszerezve a zenekar eddigi legjobb helyezését.

Mindjárt a harmadik után további két újdonságot találunk a Billboard listáján egy újabb karcos gitárzene és egy válogatás formájában. A kettő közül közelebb jutott a csúcshoz a walesi metálnégyes, a Bullet For My Valentine, amely még csak második lemezét adta ki, de már most sikerült nekik az, ami után sok szigetországbeli csak áhítozik - az áttörés az Államokba. Debütáló anyaguk, a Poison még inkább a független zenei kiadványok között volt nyerő, a mostani azonban már a fősodorba került az USA-ban, és a legsikeresebb albumok összesített rangsorában lett negyedik. Emellett persze továbbra mérvadóak az indie kategóriában is, ahol felálltak a csúcsra.

Az aktuális ötödik a Grammy-díj gálára való felvezető lemez, amely a 2008-as díjkiosztó legesélyesebb jelöltjeit tömöríti egy válogatásra. A Top 10-en belül még egy további újdonságot találunk, ami a már 32 hete a lista élmezőnyében székelő Hannah Montana 2 filmzenét tálalja új köntösben. Ezen ugyanis a sorozat Miley Cyrus által megénekelt dalai hallhatók remix verziókban, és bár rögtön a hetedik helyen nyitott, azért továbbra is lankadatlan az éreklődés az eredeti verzió iránt, hiszen azt is tízen belül taljáljuk, bár annak csak az alján.

A középmezőnyben már kevésbé nagy a nyüzsgés, mint az élbolyban, itt ugyanis a következő negyven pozícióra jut annyi újdonság, mint az élen álló tízesre. A neves angol musical zeneszerző, Andrew Lloyd Webber egykori felesége és alkotótársa, Sarah Brightman jelentkezett Symphony című újdonságával, ami a 13. helyen nyitott. Szintén új belépőként szerepel a New York-i Vampire Weekend nevű formáció, amely az afrikai popot és klasszikus ihletettséget oltja az indie-be, ami egy jól sikerült debütálást eredményezett: 17. pozíció az összesített listán, és negyedik helyezés az indie kategóriában. Az új lemezek sorában találjuk még Andrea Bocelli koncertfelvételét (Vivere: Live In Tuscany, 22.), és a nagy részt tribute feldolgozásokat tartalmazó country albumot Shelby Lynn-től (Just A Little Lovin', 41.). Érdemes még megemlíteni a country egyik nagy klasszikusát, Willie Nelson-t, akinek Moment Of Forever című lemeze új most, azonban ez csak 56.-ként nyitott a rangsorban.

A slágerek között az élen nagy változás nem állt be, itt ugyanis még mindig Flo Rida és T-Pain száma, a Low az uralkodó. Második Chris Brown a With You-val, és harmadiknak jött fel az erős rádiójátszásnak köszönhetően Rihanna Don't Stop The Music-ja. Egy újdonság is befért ezúttal a Top 10-be, amelyet a francia-izraeli Yael Naim jegyez New Soul címmel. A dal tavaly megjelent lemezéről származik, az USA-ban azonban csak most kapták fel, miután egy reklámfilm betétdalaként szolgált, és a letöltéseknek köszönhetően a második legtöbbször online megvásárolt dallá avanzsált a múlt héten.