Rock Around Barack vagy Go Johnny Go - elnökválasztás és rock

Vágólapra másolva!
Ugyan Bush már lassan a múlté, de ettől még az amerikai rockzenészek még ugyanúgy aktívak, és kampányolnak a jelöltek mellett. A legtöbb popsztár támogatóval Barack Obama büszkélkedhet, de azért a többieknek is jut általában néhány név. És kire szavazna 50 Cent? Mi köze John McCainnek a Beach Boyshoz? Összeállítás az amerikai elnökválasztás és a rockzene kapcsolatáról.
Vágólapra másolva!

A politizáló amerikai popsztároknak sokáig könnyű dolguk volt, hiszen George W. Bush személyében adott volt az ellenségkép, és mivel túlnyomó többségük egyetértett abban, hogy Bushnak távoznia kell, ennél tovább nem is nagyon ment senki.

Most azonban az új elnökválasztási kampány már inkább megosztotta a zenészeket, akik hagyományosan inkább a demokrata jelölteket támogatják, és az Obama-Clinton párharc élesedésével egyenes arányban egyre többen vallanak színt. A hét elején a szuperkeddre aztán mindenki igyekezett minél nagyobb tábort mozgósítani, és egyre-másra bukkantak fel a zenész támogatók.

Közülük egyértelműen Barack Obamát támogatják a legtöbben, ami nem meglepő annak tudatában, hogy az elnökjelölt jóval népszerűbb a fiatalok körében, mint Hillary Clinton. Obama mellé pedig nem csak fekete sztárok sorakoztak fel, hanem fehérek is szép számmal.

A legnagyobb dobás a Black Eyed Peas agyaként ismert Will.I.am. nevéhez fűződött: a producerként is sokak által foglalkoztatott zenész Yes We Can címmel írt dalt, melyhez egy videó is társult. Ezt Bob Dylan fia, Jesse rendezte, és a klipben Will.I.am-en kívül még vagy negyven további híresség tűnik föl. Így kampányol Obama mellett az R&B sztár John Legend, az "intelligens rapper", Common, a jazzlegenda Herbie Hancock, az új popdíva, Nicole Scherzinger és a Live énekese, Ed Kowalczyk. A klipben nemcsak zenészek és popsztárok kaptak helyet, így felbukkan a kosárkirály Kareem Abdul-Jabbar vagy a filmszínésznők közül Scarlett Johansson és Kate Walsh is.

A dal szövege teljes egészében Barack Obama egy kampánybeszédére épül, és február 1-jén adta le először az ABC News Now tévécsatorna, egy nappal később pedig felkerült az internetes videómegosztókra is. Eddig a Youtube-on nagyjából 5 és fél millióan tekintették meg a klipet, míg a Dipdive.com-on 3,26 millióan, vagyis összesen nem sokkal kevesebb, mint kilencmilliószor. A klip megnézhető a yeswecan.com oldalon is, melynek a közlése szerint tízmilliónál is többen látták a videót csak a site-on.

Magát a számot kevesebb, mint egy hét alatt vették fel Los Angelesben, és maga Will.I.am saját bevallása szerint ugyan nincs túlzottan otthon a politikában, de annyira szívhez szólónak találta Obama New Hampshire-ban elmondott beszédét, hogy ihletet kapott a dalhoz. "Martin Luther Kingre, John F. Kennedyre, Abraham Lincolnra és a többiekre kellett gondolnom, akik harcoltak mindazért, ami van nekünk most, és amiről Amerikának szólnia kéne, azaz egyenlőségről, szabadságról és igazságról" - mondta Will.I.am, aki általában otthonosabban mozog a formás női hátsók világában, de most úgy érezte, neki is tennie kell valamit.

Ha nem is ilyen formátumú összefogás, de február 4-én, a szuperkedd előtti hétfőn tartott koncerten is kiálltak néhányan Obama mellett a New York-i Bowery Ballroomban. Az eseményt a nyolcvanas-kilencvenes évek népszerű indie rockzenekara, a már feloszlott Shudder To Think két tagja, Craig Wedren és Nathan Larson szervezte, és rajtuk kívül fellépett a futópados videoklipjével befutott power popzenekar, az OK Go, továbbá az énekes-dalszerzőnő Joan As Policewoman, és a Cardigans énekesnője, Nina Persson. Utóbbi ugyan svéd, de nem tudott semleges maradni. (Hozzá hasonlóan egyébként Obama támogatására szólított fel a dj-ként és producerként is egyre keresettebb Mark Ronson, aki ugyan New Yorkban él évek óta, de mégis angol állampolgár.)

Obama még a hippikorszak legendáit is életre keltette: szintén február 4-én ugyanis színpadra léptek a Grateful Dead még életben levő tagjai is a San Franciscó-i Warfield Theatre-ben. A Deadheads For Obama névre keresztelt koncertre percek alatt elkelt mind a 2400 jegy, és a frontember Jerry Garcia 1995-ös halála óta most állt össze másodszor a Grateful Dead - Bob Weir, Mickey Hart és Phil Lesh utoljára 2004-ben léptek fel együtt ezen a néven, egyébként The Other Ones néven továbbra is koncerteznek. A Grateful Dead tagok szerint egyébként az 1968-ban meggyilkolt Robert Kennedy óta nem volt ember az amerikai politikában, aki ennyire a hatvanas évek ellenkulturális mozgalmai szellemében tevékenykedett volna, mint most Obama.

Egy rövid fellépés erejéig még Stevie Wonder is csatlakozott az Obama-kampányhoz Los Angelesben, míg a Pearl Jam tagjai Rock Around Barack címmel írták át Bill Haley rock'n'roll klasszikusát, a Rock Around The Clock-ot, bár az énekes Eddie Vedder nem vett részt a projektben. A legifjabb nemzedék képviseletében még korábban Obama támogatására szólított fel a Fall Out Boy basszusgitárosa, Pete Wentz is, aki pénzgyűjtő gálát szervezett.