Elhunyt a konga királya

Vágólapra másolva!
77 évesen vesegyulladás következtében elhunyt Tata Guines, Kuba egyik legismertebb kongása. A kongások királyának titulált művész olyan zenészekkel dolgozott korábban együtt, mint Dizzy Gillespie, Frank Sinatra vagy épp Miles Davis.
Vágólapra másolva!

Hétfőn 77 esztendős korában vesebetegség következtében meghalt Tata Guines, polgári nevén Federico Aristides Soto.

Kuba egyik leghíresebb kongaművésze szülőföldjén, Havannában tért örök nyugalomra. A zenész élete során nem kisebb nevekkel dolgozott együtt, mint például az '50-es években Frank Sinatra, Josephine Baker vagy Dizzy Gillespie, de Miles David zenekarában is láthatta-hallhatta a nagyközönség. A '30-as, '40-es évek kubai zenéjét próbálta az amerikai zenei ízlésbe becsöpögtetni, méghozzá nem kis sikerrel, hiszen a mai napig a kongások királyának titulálják pályatársai.

Amerikai közönségsikerei és szakmai elismertsége dacára Fidel Castro 1959-es hatalomra jutása után visszatért szülőhazájába, Kubába. Állítólag nem tudott megbarátkozni az amerikaiak erős rasszista hozzáállásával, és inkább a kommunista Kubát választotta. "A hírnév nem hatott a színpadon túlra. Ahogy lejöttél a mindent jelentő deszkákról, máris ott volt a jelzés: ide csak fehérek léphetnek" - nyilatkozta egy a múlt évben vele készült interjúban.

Több éven át tartó visszavonulása után 2004-ben került újra a figyelem középpontjába: a Lagrimas Negras című albumon segédkezett, melyet abban az esztendőben Grammy-díjra is jelöltek. A zenész hazánkban is megfordult számos alkalommal, többek között a 2004-es VOLT Fesztiválon is hallhattuk kubai zenészbarátai társaságában, a Cuban Grammy's nevű formációval.