Így házasodnak a zenészek

Vágólapra másolva!
Nagyjából egy hónappal ezelőtt írtunk a pop történetének azon híres testvérpárjairól, akik külön utakon lettek ismertek, néhány hete pedig szóltunk az aktuális zenészbabákról is. Mostani cikkünkben összegyűjtöttünk néhány ismert zenészházaspárt, akik ugyan egymást segítve, de legtöbbször szintén külön-külön próbálkoznak, továbbá felelevenítünk néhányat a műfaj történetének legendás házaspárjaiból, és foglalkozunk napjaink leghíresebb popfrigyeivel is.
Vágólapra másolva!

Ha híres házaspárok után kezdünk kutakodni a múltban, abba a hamis általánosításba futhatunk bele, hogy a zenészek egymásnak mondott boldogító igenje az idők során legtöbbször boldogtalanító nemmé válik. Ike Turner halálával kapcsolatban ismét sokan felemlegették Tina Turnerrel kötött házasságát. Ike a magánéletben meglehetősen erőszakos férfi volt, állítólag többször bántalmazta Tinát, sőt néha lőfegyverével is fenyegette. A művésznő ezeket megelégelve vált el tőle 1976-ban. Ike a legnagyobb sikereit a feleségével együtt aratta a hatvanas-hetvenes években, míg Tina Turner szólóban sokkal nagyobb népszerűségre tett szert.

Szintén a hatvanas-hetvenes évek legendás házaspárja volt Sonny Bono és Cher. Nagyjából tíz évig voltak együtt, s ezalatt az idő alatt körülbelül 80 millió lemezt adtak el. A Baby Don't Go és az I Got You Babe című dalok hozták meg számukra a világsikert. A hetvenes évek elején eltűntek az érdeklődés középpontjából, majd 1974-ban elváltak. Egy ideig még szerepeltek együtt a CBS televízióban, sikeres közös műsoruk címe The Sonny and Cher Comedy Hour volt.

Mint ismeretes, az Abba zenekart két pár alkotta. Mindkét pár szerelme házassággá érett, majd válással végződött. Anni-Frid Lyngstad és Benny Andersson közel tízévnyi együttélés után, 1978-ban házasodott össze, majd három évvel később útjaik különváltak. A zenekar másik párja, Agnetha Fältskog és Björn Ulvaeus 1971-ben mondta ki a boldogító igent, ám nyolc év múlva ők is elváltak. Az egymáshoz való viszonyaik megromlása a zenekar feloszlásához vezetett 1982-ben.

Ennél szomorúbb véget ért azon zenészek kapcsolata, akiket a halál választott el egymástól, mint például Johnny Casht és June Cartert. Már 12 éve ismerték egymást, mikor 1968-ban egybekeltek. A házasságuk 35 évig tartott, mindketten 2003-ban haltak meg, előbb June, majd négy hónappal később Johnny Cash is eltávozott. Egyik legnagyszerűbb közös daluk a Jackson volt, melyért két Grammy-díjat is átvehettek.

Mindössze két évig tartott Kurt Cobain és Courtney Love házassága. A Nirvana frontembere és a Hole frontasszonya 1990-ben ismerkedett meg egymással, majd két évvel később Hawaiion házasodtak össze. Kapcsolatuk mindvégig zaklatott volt, nem véletlen, hogy a sajtó őket kiáltotta ki a legendás punkpár nyomán a kilencvenes évek Sid és Nancyjének. Cobaint gyermekkorában nagyon megviselte szülei válása, s búcsúlevele szerint nem akarta ezt újra átélni Courtneyvel, ez volt az egyik oka annak, hogy az öngyilkosságot választotta.

Érintenünk kell még röviden azokat a híres zenészpárokat, akik végül házasságig nem jutottak, együttélésük azonban kiemelkedő jelentőséggel bír a poptörténelemben. Ilyen volt többek között Bob Dylan és Joan Baez kapcsolata. A hatvanas évek elején találkoztak, s 1965-ig jártak, kötődésüket jó néhány egymáshoz írott dal őrzi. De említhetnénk Mick Jagger és Marianne Faithfull, Annie Lennox és Dave Stewart, Stevie Nicks és Lindsay Buckingham szerelmét is, hisz kapcsolatuk nélkül jóval szegényebb lenne a műfaj/könnyűzene is.

Ezek után lássuk, hogy napjainkban mely híres zenészek mondták ki a boldogító igent egymásnak!