Vágólapra másolva!
Justin Timberlake és Beyoncé örülhet: a sztrájkoló írók meglepetésre áldásukat adták a forgatókönyvírók sztrájkja által fenyegetett február 10-i Grammy-gálára.
Vágólapra másolva!

A nagypresztízsű zenei díjak átadása épp úgy veszélyben forgott, mint korábban az amerikai közönségdíjak vagy az Arany Glóbusz ceremóniája, amelyeket végül az Amerikai Írók Céhének (WGA) több mint két hónapja tartó munkabeszüntetése miatt a megszokottól jóval szerényebb külsőségek közepette kellett megtartani.

A WGA igazgatói tanácsa azonban kedden úgy döntött, engedélyezi tagjainak, hogy részt vegyenek a Grammy-díjátadó előkészítésében (a köszönőbeszédek és a program megírásában), és nem tekinti sztrájktörésnek a Los Angeles-i Staples Centerben megrendezett esten való megjelenést sem. A testület semmivel sem indokolta a határozatot.

A Grammy-díjakkal elsősorban a zenei előadók teljesítményét ismerik el, idén olyan jelöltek közül kerülnek majd ki a győztesek, mint Justin Timberlake, Beyoncé vagy Alicia Keys. Ők mind tagjai az írókkal szolidaritást vállaló, és sztrájkjukat következetesen támogató televíziós és filmszínészek céhének (SAG), így a bojkott feloldásával nagy kő eshet le a szívükről.

Az amerikai televíziókat és filmstúdiókat érzékenyen érintő sztrájk november 5-én kezdődött, a szerzők és producerek közötti tárgyalások pedig december 7-én szakadtak meg. Azóta egyetlen bíztató előrelépés történt, amikor a múlt héten a hollywoodi rendezők és a stúdiók között puhatolózó jellegű megállapodás született, amelyet a WGA is hajlandó volt megfontolni. Ennek nyomán az írók vezetői szerdán ismét tárgyalóasztalhoz ülnek a stúdiófőnökökkel.