A Radiohead pénzért is kelendő

Vágólapra másolva!
A héten valószínűleg az összes lemezeladási listát regisztráló cég dolgozói téli álomba merültek volna, ha nincs a Radiohead. Az angol banda ugyanis a karácsony utáni legnagyobb állóvízbe nyúlt bele azzal, hogy fizikai formában is elérhetővé tette In Rainbows című, korábban az interneten gyakorlatilag ingyen osztogatott lemezét. Amitől pedig ez prominens hír lett, hogy nagyon jól sikerült is nekik a dolog, ugyanis rögtön felálltak vele a brit értékesítési rangsor élére.
Vágólapra másolva!

A múlt heti brit eladási ranglista éppen annyi aktivitást mutatott, mint bármelyik másik a világban, és nem lett volna semmi érdekes az ehetiben sem, ha csak nem adott volna az angolok ügyeletes zeneipar-fricskázó zenekara egy újabb fricskát az üzletnek. Így azonban úgy avathatunk új belépőt az első helyen, hogy nem is új lemezről van szó, és rajta kívül egy darab újdonság sincs a teljes 75-ös listában - íme a hét témája.

A főszereplő nem más, mint a Radiohead, amely tavaly októberben tette letölthetővé In Rainbows című teljesen új stúdiólemezét az interneten keresztül, olyan konstrukcióban, hogy mindenki annyit fizethetett érte, amennyit csak akart. Ez ugyan lehetőséget adott a rajongóknak és a nagy kiadók ellen tiltakozó tömegeknek, hogy dollármilliókat juttassanak egyenesen a banda zsebébe, és persze arra is, hogy minden ellentételezés nélkül megszerezzék a zenei anyagot, a köztes utat választók révén azonban tényleg bejött a kísérlet, és korrekt keresetre tett szert a zenekar.

A netes megjelentetés után néhány hónappal aztán "normális", fizikai formátumban is megjelent a lemez, ami Nagy-Britanniában csak januárban került a boltokba, így karácsonyi ajándék nem lett belőle. Ellenben a brit eladások azt mutatják, hogy a szigetország lakói az ünnepek utáni pénzügyi helyrerázódást követően nekiálltak begyűjteni a kézzelfogható, polcra rakható változatot, és a január 7-én publikált értékesítési ranglistán már elsőként ütötte fel a fejét az In Rainbows. A Radiohead egyébként eddig sem tartozott a kereskedelmileg rosszul szereplő bandák közé, már '95-ös második lemezük a Top 10-be jutott, és egy-két kivételtől eltekintve tudták is tartani ezt szintet, amit négy első helyezés koronázott meg. Ezek mellé gyűjtöttek be most egy ötödiket, mely egyszersmind arra is utalhat, hogy az ingyenes letöltés nem feltétlenül tesz rosszat egy adott albumnak.

A fent taglalt eseményen kívül tényleg semmi érdemleges nem történt a brit lemezlistán, némi helyezkedést leszámítva. A dobogó további helyezettjei a Take That (Beautiful World, 2.) és Leona Lewis (Spirit, 3.), nagyot javítva tért vissza Amy MacDonald, aki 18.-ből lett hatodik, és szintén sokat jött újra előre Timbaland, aki kilenc lépcsőt tett meg a tízedik helyre. Előbbiekkel szemben az aktuális legnagyobb lebukó Shayne Ward lett, aki előző héten még a legjobb tíz között szerepelt, most pedig már csak a 26. helyen köszön vissza a neve.

A slágerlista a világra jellemző stagnálást követi itt is, így aztán új felkapott dal nincs, csak az elmúlt hetekben már megismert számok futnak újra. Ennek megfelelően a dobogó egy helycserétől eltekintve éppen olyan, mint hét nappal korábban: első Leon Jackson és a When You Believe, második Soulja Boy Tellem-től a Crank That (Soulja Boy), harmadik pedig Leona Lewis Bleeding Love című dala.