Új-Zélandi lányé a legsikeresebb klasszikus lemez az évtizedben

Vágólapra másolva!
Az új évezred eddigi hét évében született klasszikus lemezeinek eladási adataiból készült kimutatás szerint egy alig húsz esztendős új-zélandi lány, Hayley Westenra 2003-as debütalbuma, a Pure volt a legkelendőbb a britek között.
Vágólapra másolva!

A napokban állították össze a brit Classic FM kérésére a szigetország elmúlt hét évének lemezeladási listái alapján a tíz legtöbb példányszámban elkelt klasszikus lemezének listáját.

Az élen egy alig húsz esztendős lány áll, az új-zélandi születésű, de ír ősökkel rendelkező Hayley Westenra áll. Hayley 2003-ban napvilágot látott debütáló albuma, a Pure című korongból kelt el a 2000 januárja és 2007 decembere közötti időszakban a legtöbb a klasszikus zenei műfajba sorolt lemezek közül. Hayley ekkor még tizenöt éves volt, s azóta további két saját lemezzel büszkélkedhet.

A tízes lista második, valamint harmadik helyét a brit 41 éves tenor, Russell Watson szerezte meg. Watson egyébként nemrégiben egy súlyos agyműtéten esett keresztül, tumort távolítottak el az agyából, s jelenleg is lábadozik. Rajtuk kívül igencsak komoly eredménynek számít Katherine Jenkins lemezeinek eladása, a most 27 éves énekesnő öt stúdiólemeze közül három is felkerült a tíz legjobb közé. A lista egyik nem brit származású előadója a hazánkban is komoly népszerűségnek örvendő Andrea Bocelli lett Sentimento című lemezével, ami a britek nyolcadik legkedveltebb klasszikus lemeze, mint a számok mutatják.

"A klasszikus zene továbbra is él és sikeres még a 21. században is Angliában, több olyan alkotással, mely még a poplemezek eladási adataival is versenyeznek" - fűzte hozzá a lista eredményeihez Darren Henley.

2000 és 2007 között a legnagyobb példányszámban elkelt klasszikus lemezek a briteknél:

1. Hayley Westenra - Pure
2. Russell Watson - The Voice
3. Russell Watson - Encore
4. Fron Male Voice Choir e - Voices of the Valley
5. Katherine Jenkins - Living a Dream
6. Katherine Jenkins - Second Nature
7. Bryn Terfel - Bryn
8. Andrea Bocelli - Sentimento
9. Katherine Jenkins - Serenade
10. Hans Zimmer and Lisa Gerrard - Gladiator