Ákos és Mark domináltak a Fonogram-gálán

Vágólapra másolva!
Tegnap este adták át hazánk egyik legrangosabb könnyűzenei gálájának, a Fonogram Díjkiosztónak az elismeréseit. A legtöbb jelöléssel Ákos vágott neki az estének, aki mindhárom kategóriában győzedelmeskedett is. Hozzá hasonlóan több díjjal térhetett haza Mark.
Vágólapra másolva!

Idén is megrendezték a Magyar Hanglemezkiadók Szövetsége által életre hívott Fonogram - Magyar Zenei Díj Gálaestjét: tegnap este tizenhét kategóriában díjazták a múlt esztendő legjobb produkcióit.

A díjkiosztót az előző évekhez hasonlóan a Millenáris Teátrumból élőben közvetítette a Magyar Televízió. A nyerteseket két héten át tartó, többlépcsős procedúra során szakmai zsűri választotta ki az elmúlt két évben megjelent és megismert kiadványok közül, összesen tizenhét kategóriában. Kategóriánkénti öt-öt jelölt, egy több mint 200 fős, újságírókból, zenei, technikai és kereskedelmi szakemberekből álló jelölőbizottság, valamint a kilenctagú, szűk szakmai csapat, a Fonogram Bizottság szavazatai alapján alakult ki. A különböző kategóriák jelöltjei közül - az év hazai dala kategória kivételével - a Fonogram Bizottság szavazatai döntik el, hogy kik kapják a Fonogram-díjakat, ami egyrészt a már jól ismert mikrofont formázó szobrocskát jelenti, valamint 500 ezer forintos pénzutalványt a UPC jóvoltából.

Az idei gála egyik legnagyobb esélyeivel induló és végül egyöntetű győztese Ákos lett, aki összesen három kategóriában kapott jelölést (Az év hazai DVD-je, Az év hazai dala és a Kaszás-emléklemez kapcsán Az év gyermek albuma kategóriákban), melyek közül mindhárom díjat be is söpörte. Bár az év hazai DVD-je kategóriájában klasszikus értelemben vett díjátadás nem történt, mivel a szervezők szerint ebben az esetben nehéz eldönteni, hogy az előadó, a kiadó vagy épp a rendező lenne jogosult a díjra.

"A legjobban a Kaszás-CD díjának örülök, nemcsak egy nagyszerű ember, barát és színész utolsó felvétele ez, hanem egy szép és értékes gyereklemez is. Itt csak két verset mondok, nem hazabeszélni akarok, ezt nem nyerhette más" - fűzte hozzá Ákos, s utalt a lemezen közreműködő neves színész és zenész gárdára, és nem utolsósorban arra a jótékony célra, amiért ez a kiadvány létrejött.

Hasonló jótékonyságra hívta fel kollégáit, amikor átvette az év haza dalának járó díjat, amit Adj hitet című dala kapott a Danubius Rádió közönségszavazatai alapján. Ákos - akárcsak a múlt évben - idén is a gyermekmentő Dévai Szent Ferenc Alapítványnak ajánlotta fel a díjjal járó pénzt, és zenészkollégáinak is erre hívta fel a figyelmét. "Tudom, hogy egy zenésznek sokat jelent egy félmilliós boríték. Szeretettel hívom azokat, akik egyetértenek és úgy érzik, megengedhetik maguknak, hogy a UPC jóvoltából elnyert összeget jótékony célra, reászorultak megsegítésére adjuk" - mondta Ákos.

Az est másik nagy befutója, a múlt esztendő egyik fiatal titánja, Mark lett, aki két mikrofont ábrázoló szobrocskával távozhatott. Övé lett az év hazai pop albumáért járó díj, valamint az év felfedezettjének is őt választotta a szakmai zsűri. Némi meglepetésként az év rocklemezének járó díjat nem a Tankcsapda, hanem a 25 éves jubileumát nemrég ünneplő Bikini vihette haza. Biztos győztesként várhattuk viszont a hazai dance/elektro kategóriába Zagart, aki élőben is bemutatta legutóbbi klipes dalát, a Wings Of Love-ot az Undergorund Divas egy részével. Hasonlatosan borítékolható volt a Belga sikere, vagy a szórakoztató zenei kategóriában, a dupla platina státuszt elért Bereczki Zoltán-Szinetár Dóra Musical Duett lemez, akik helyett Dóra édesanyja, Hámori Ildikó vette át a díjat. Életműdíjjal jutalmazták a 40 éves pályafutásának eredményeként Balázs Fecót, akit Dolhai Attila köszöntött egy régi Korál-dallal.

A nyertesek teljes listája:

az év hazai rock albuma
BIKINI - Őrzöm a lángot (EMI)

az év külföldi rock albuma
EAGLES - Long Road Out Of Eden (Universal Music)

az év hazai modern rock albuma
SUBSCRIBE - Stuck Progress To Moon (Hammer Music)

az év külföldi modern rock albuma
AVENGED SEVENFOLD - Avenged Sevenfold (Warner Music)

az év hazai pop albuma
MARK - Ments meg szerelem! (mTon)

az év külföldi pop albuma
AMY WINEHOUSE - Back To Black (Universal Music)

az év hazai jazz albuma
LOOP DOCTORS - High Voltage (KCG)

az év hazai világzenei albuma
NAPRA - Jaj, a világ (Folkeurópa)

az év hazai dance vagy electro albuma
ZAGAR - Cannot Walk Fly Instead (CLS Music)

az év külföldi dance vagy electro albuma
DAVID GUETTA - Pop Life (EMI)

az év hazai szórakozató zenei albuma
BERECZKI ZOLTÁN-SZINETÁR DÓRA - Musical Duett (EMI)

az év hazai rap vagy hip-hop albuma
BELGA - Zigilemez (1G)

az év külföldi rap vagy hip-hop albuma
KANYE WEST - Graduation (Universal Music)

az év hazai gyermek albuma
KASZÁS ATTILA - Kit ringat a bölcső, Janikát... (mTon)

az év felfedezettje
MARK (mTon)

az év dala
ÁKOS - Adj hitet (Falcon Media)

az év hazai zenei DVD-je
ÁKOS - Még közelebb (Falcon Media/mTon)