Nincs meglepetés a karácsonyi lemezpiacon

Vágólapra másolva!
Nagy várakozások előzték meg a brit lemezlista eheti publikálását, mivel most derült ki, hogy melyik dal nyeri a szokásos karácsonyi versengést. A fogadóirodák alapján várható volt, hogy az elmúlt évekhez hasonlóan a valódi versenyt elnyomja az X-Factor tehetségkutató műsor aktuális győztesének kislemeze, és végül be is jött ez a jóslat. Ezen kívül azonban különösebb izgalom nem történt a világ eladási rangsoraiban, melyek közül most a két legfontosabbra fókuszálunk csak.
Vágólapra másolva!

Az amerikai nagylemezek kelendőségének aktuális állására legalább olyan biztonsággal lehetett volna fogadni, mint a briteknél a slágerlista alakulására: a legjobb tíz között nem találunk újdonságot, ezzel szemben viszont válogatást, filmzenét és karácsonyi lemezeket igen. A látszólagos állóvíz kapcsán azonban fontos megjegyezni, hogy ez a statikusság csak az újdonságok hiánya miatt érzékelhető, egyébként a piac él és termel, hiszen az ünnepekre rengetegen ajándékoznak és vásárolnak egy-egy slágergyűjteményt vagy karácsonyi albumot.

Ezt mutatja az is, hogy az aktuális legkelendőbb tíz lemez közül kilenc már legalább egy platina státuszt jelző emblémát kapott, de találunk öt dupla platina kiadványt is, ami már kétmilliónál is több eladott példányt jelez. Az igazán nagyot az Eagles és Josh Groban szakították, előbbi ugyanis már háromszoros, utóbbi pedig - többek között háromhetes elsőségének köszönhetően - négyszeres platinává avanzsált. Az elmúlt héten legtöbbet vásárolt nagylemezek dobogósai egyébként tökéletesen megegyeznek az egy héttel ezelőttiekkel: az élen még mindig Josh Groban áll Noel című karácsonyi lemezével, második Alicia Keys az As I Am-mel, harmadik pedig az Eagles visszatérő albuma, a Long Road Out Of Eden.

Mondhatni kötelező elem az ünnepek révén újra az élbolyba visszatért Disney-lemezek, a Hannah Montana 2 és a High School Musical 2 filmzenéi, valamint az utóbbi hónapok legerősebb slágereit tartalmazó NOW! Válogatássorozat 26. része. A csúcshoz közeli albumok között a Mannheim Steamroller karácsonyi lemeze, a Christmas Song tudta a legnagyobb előrelépést produkálni, ez ugyanis egy hét alatt hat helyet javítva jött fel a mostani ötödik pozíciójába.

A Billboard kelendőségi listáján a héten legjobban sikerült új belépő a 11. helyen regisztrált Face Off című lemez lett, amelyet a gyerek rapperből lett kemény legény, Bow Wow, és a B2K fiúcsapatból sikerrel függetlenedő Omarion közösen jegyeznek. Külön-külön már mindketten alkottak nagyot, hiszen megjárták a kereskedelmileg sikeresek sorának dobogóját, sőt Omarion eddigi mindkét szólója vezette is a ranglistát, a karácsonykor boltokba került duet lemeznek azonban vagy a tartalma vagy az időzítése nem sikerült jól, hiszen ezúttal mindketten lecsúsztak még a Top 10-ről is.

Újdonsággal jelentkezett még a Cash Money kiadó fejeként Bryan Williams néven bemutatkozó, ám a színpadon csak Birdmannek hívott rapper (5*Stunna, 18.), és a baltimore-i R&B énekes Mario is (Go, 21.). A friss megjelenések sorát gyarapítja tovább a kultikus Wu-Tang Clan, amely számos tagjával, és kiterjedt holdudvarával az egyik legnagyobb és legnevesebb rapper csapat a nehézfiúk között. Az egyik tag halál nyomán nyolctagúra fogyatkozott formáció 2001 óta nem jelentkezett közös stúdióalbummal, a mostani kiadvány azonban hozza a korábbi lemezek szintjét mind kereskedelmi tekintetben, mind fogadtatás terén: az 8 Diagrams a Rap kategóriában negyedik, a Hip-Hop/R&B listán kilencedik, összesítettben pedig 25. lett.

Az amerikai slágerlista látszólag nem volt színtere olyan izgalmaknak, mint a brit, itt ugyanis ugyanazok a számok teszik ki a kedvencek sorát, amelyek már egy héttel ezelőtt is kapósak voltak. Az abszolút kedvenc Alicia Keys-től a No Once, alatta pedig egy helycserét követően második Flo Rida és T-Pain közös száma, a Flow, a harmadik pedig Timbalandtől az Apologize.