Fodrozódó állóvíz - pop és rock Magyarországon 2007-ben

Vágólapra másolva!
Bár a felszínen még minden változatlan, történtek reménytkeltő dolgok idén a magyar popzenében. Van új rádió és tévé, mely nagyobb közönséghez tudja eljuttatni a korábban csak rétegeknek zenélő előadók produkcióját, és szerencsére vannak tehetséges előadók is szép számmal. Hogy aztán ez feltűnik-e a tömegeknek, majd jövőre kiderül, de nézzük, mi történt idén a magyar popzenében dióhéjban.
Vágólapra másolva!

Magyarországon az elmúlt évek könnyűzenei recessziója, optimistább megközelítéssel stagnálása 2007-ben is folytatódott. Az, hogy mégis látszik fény az alagút végén, leginkább talán a Petőfi rádió szerkezetváltozásának, a magyar nyelvű Music Television felbukkanásának, és a PANKKK nevű program által generált hullámverésnek köszönhető.

Bár hivatalos év végi MAHASZ-összesítés még nincs, az borítékolható, hogy a magyar lemezek forgalma nem növekedett 2007-ben. Év közben az eladási listát továbbra is a jól megszokott előadók uralták: musicalszínészek lemezei, mulatós albumok, egykori Megasztárosok kiadványai, az új nemzedék tinibálványai és gyermeklemezek tanyáztak a top tízben. Néha - nem is annyira nagy - meglepetésként egy-egy metálalbum (például az Ossian új korongja) is helyet kapott az élbolyban. A zeneileg igazán érdekes és értékes produkciók természetesen a fősodortól távol estek idén is, a nemrég felbukkant zenekarok, akik ebben az évben készítették első lemezüket, nem kerültek a hivatalos magyar lemezlistára.

Persze ezeknek az együtteseknek, előadóknak nem is feltétlenül célja, hogy az "elitben" szerepeljenek, bőven megelégszenek azzal, hogy több százan mennek el a koncertjeikre. Ezzel és egyéb saját csatornáikkal (MySpace, Youtube) sok emberhez juthatnak el. 2007-től azonban az egyéb csatornákon kívül is lehet nagyobb hírverést csinálni egy-egy életképes, új produkciónak, hiszen olyan új országos zenei médiumok bukkantak föl, amelyek hosszú távon akár át is strukturálhatják a hazai pop-fogyasztási szokásokat.

Elsőként a Petőfi rádió június elsejei megújulását kell megemlíteni. Az MR2 hatalmas űrt pótol, hiszen régóta időszerű lett volna egy országos rádió, amely nem a magyar fülhöz szokott kommersz, esetenként kevés értékkel és megkérdőjelezhető tartalommal bíró zenéket játssza. Kevés adó próbálkozott azzal, hogy rétegműfajokat is felvegyen a repertoárjába, mert akkor a hallgatottsága hamar esett volna. A Petőfi bevállalta, s a mérések szerint bevált nekik. Ha csak a hallgatottságot nézzük, már abból világosan kiderül, hogy igény mutatkozik az adóra a fiatalok körében.

Természetesen az új szerkezettel rendelkező Petőfi rádió bátran nyitott az új magyar zenekarok felé is. Sőt a jelenlegi tendencia azt mutatja, hogy egyre több hazai produkció kap lehetőséget. Olyan előadókat vagy együtteseket hallhattunk az elmúlt hetekben, mint az Amber Smith, Péterfy Bori, The Trousers, Barabás Lőrinc Eklektric, E.Z. Basic, Vad Fruttik, Kaukázus, Zagar, stb, s mintha a korábbi cikkünkben kifogásolt kritikánk meghallgatásra talált volna: ezektől az előadóktól egytől egyig az újdonságokat játsszák.

A másik új meghatározó médium az október elseje óta magyar nyelven élvezhető Music Television, mely közel sem jut el annyi háztartásba, mint egy földi sugárzású országos rádió, de így is kiemelkedő jelentőséggel bír, ha a hazai zenefogyasztási szokásokat nézzük. Természetesen az MTV-be nehezebb bekerülni, hisz kell egy jó klip az érvényesüléshez, de akinek ez adott, az akár a zenecsatorna playlistjén is találhatja magát. A néhány hónapja működő televízió elsősorban a klipgyártást lendítheti fel, de esélyt ad több magyar zenekarnak a bemutatkozásra, így találkozhattunk már olyan új nevekkel, mint a fémes-rockos The Idoru, a popeklektikus Vad Fruttik, vagy a lazulós Magashegyi Underground.

The Idoru


Az idei tényszerű fogyasztói szokásokat és lemezeladásokat nézve nem változott szinte semmi. A MAHASZ lista élbolyában ugyanazok a stílusú előadók maradtak, mint a korábbi években. Ezeket az előadókat néhány jól meghatározható csoportba tudjuk sorolni. Az első kalapba az egykori Megasztárosok lemezei kerülhetnek. Igaz ebben az évben nem rendeztek újabb tehetségkutatót (kaptunk helyette Csillag születik-et), de a korábbi években feltűnt énekesek közül többen új lemezzel jelentkeztek idén, s közülük egyik-másik siker is lett. Gáspár Laci két albumot is piacra dobott 2007-ben (egyik feldolgozáslemez), míg az eddigi abszolút Megasztár-favorit, Rúzsa Magdi év elején még a tavalyi korongjával tarolt, nemrég azonban egy koncertlemezzel örvendeztette meg rajongóit. Igaz, ez utóbbi eddig nem fogyott valami fényesen. Új hanghordozót adott ki továbbá a Balássy Betti-Varga Feri páros, Puskás Peti, Bálint Ádám, Torres Dani, és Bartók Eszter is.