Nyugati sztár léphet fel Iránban

Vágólapra másolva!
Az értesülések szerint Chris De Burgh lesz az első nyugati énekes, aki Iránban lép fel az ország 1979-es forradalma óta. A teheráni hatóságok hozzájárultak ahhoz, hogy az ír énekes egy helyi popegyüttessel, az Ariannal együtt koncertezzen a fővárosban. Mindezt az iráni zenekar menedzsere közölte a Reutersszel.
Vágólapra másolva!

Chris De Burgh egyébként nemrég felvett egy dalt az együttessel, The Words I Love You címmel.

Az eddigi gyakorlat az volt amúgy Iránban, hogy a nyugati popdalokat nem sugározhattak az állami rádiók, néha egy-egy szám instrumentális felvételével lehetett csupán találkozni az éterben. A helyi zenekaroknak még ahhoz is engedélyt kell kérniük, hogy lemezeket vegyenek fel, vagy bárhol felléphessenek. A múlt hónapban a kormányzat a helyi, trágár kifejezéseket használó rapbandák és előadók ellen indított offenzívát.

Az ír énekes, aki Európában a Lady In Red című szerzeménnyel vált ismertté, Iránban rendkívül népszerű. Az ő lemezei nemcsak a feketepiacon, hanem a helyi lemezboltokban is kaphatók, s nemrég verseskötete is megjelent, melyben a dalszövegei voltak lefordítva perzsa nyelvre. Úgy tűnik, a szoft-rock balladáival nem vívta ki a kulturális minisztérium haragját, bár az könnyen elképzelhető, hogy Patricia The Stripper (Patrícia, a sztriptíztáncosnő) című dalát le kell venni a repertoárról.

Az Arian menedzsere, Mohsen Rajabpour a Reutersnek elárulta, hogy a kultúráért felelős minisztérium hivatalosan bejelentette, nincs problémája a fellépéssel. Jelenleg épp a szervezési előkészületek zajlanak, a koncert legvalószínűbb időpontja 2008 júniusa vagy júliusa lehet. A helyszín előreláthatóan egy 12 000 férőhelyes stadion lesz, hiszen az érdeklődés már most is óriási. Az énekes a következő év elején érkezik az országba, hogy a fellépés részleteiről tárgyaljon.