Burt Bacharach Grammy-életműdíjat kap

Vágólapra másolva!
A korszakos jelentőségű dalszerző, Burt Bacharach, valamint rajta kívül Doris Day és Earl Scruggs is életműdíjasok között fog szerepelni a 2008-as Grammy-díjkiosztón, de Cab Calloway, Itzhak Perlman, Max Roach, valamint a The Band is részesülni fog a neves elismerésben.
Vágólapra másolva!

Nagyban zajlik a 2008-as jubileumi Grammy-díjkiosztó szervezése, melynek hivatalos jelöltjei után az amerikai hanglemezkiadók szövetsége az életműdíjasok listáját is nyilvánosságra hozta.

A díjazottak között találhatjuk azt a Burt Bacharachet, aki a '60-as évek elején még Marlene Dietrich zenekarának vezetője volt, majd számos nagy slágert írt, melyek közül a legtöbbet Dionne Warwick vitt sikerre. Bacharach szerzőtársa a dalszövegíró Hal David volt, összesen hetven slágerük került fel az amerikai Top 40-re, többek között a nevükhez fűződik a Beatles Baby, It's You című száma vagy Tom Jones What's New, Pussycat című slágere, de játszották dalait olyan, egymástól különböző profilú előadók, mint a Stranglers, Luther Vandross vagy Dusty Springfield.

Szintén Grammy-életműdíjban részesül Doris Day énekesnő, színésznő, Earl Scruggs bendzsóművész, Cab Calloway jazz-zenész, az idén augusztusban elhunyt dobos, ütős Max Roach, Itzak Perlman vagy a The Band.

Az ötvenedik Grammy-gálát 2008. február 9-én Los Angelesben rendezik meg, várhatóan nem kis felhajtás mellett, hiszen a fél évszázados jubileumát üli az amerikai zenei élet legrangosabb díjkiosztója.

"Ebben az évben olyan neves és meghatározó művészeknek ítéltük a díjakat, akik sok szempontból erősítették és hozzájárultak az amerikai zenetörténelem legfontosabb lemezeihez" - nyilatkozta Neil Portnow, az amerikai hanglemezkiadók szövetségének elnöke. Az életműdíjak odaítéléséről minden egyes esztendőben a szervezet igazgatóságának tagjai döntenek.