Abszolút győztes a country Amerikában

Vágólapra másolva!
A múlt hét visszafogottsága után ismét elszabadultak a kiadók és rengeteg újdonsággal árasztották el a piacot, de szerencsére nem csak a válogatásokat ontották. Amerikában jelent meg a legtöbb új kiadvány, ahol abszolút győzelmet aratott egy country triumvirátus, ehhez pedig alvédet biztosít a keményebb fémzene. A britek ismét az indie-nek szavaztak hitelt, a németeknél Dave Gahan a nyerő, Magyarországon pedig rajongunk a magyarokért.
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Államokban, mintha a kiadók is meghallották volna azt a segélykiáltást, amivel az ünnepeket jelző besztof rohamot üdvözöltük egy héttel ezelőtt, és most ismét friss stúdiólemezek árasztották el a legtöbbet vásárolt kiadványok listáját. A karácsony eddigi leghatározottabb előjeleként számon tartható Josh Groban album, a Noel ugyan még mindig stabilan tartja magát az ötödik helyen, körülötte azonban számottevően változott meg a környezet, és erős jelenlétű metállemezek fogták közre, míg az abszolút nyertes most a country.

Carrie Underwood, az American Idol tehetségkutató műsor negyedik szériájának nyertese az első volt azok közül, akik a country stílust képviselve kaptak szárnyra az említett tévéshow segítségével. A hirtelen felkapott énekesnő első lemeze mindent elsöprő sikert aratott, és még mindig ott van a legjobban fogyó száz nagylemez között, immár hatszoros platina minősítéssel. Ez alapján már előrevetíthető volt a folytatás fogadtatása is, főként hogy aktuális slágere, a So Small a pop, a country és az összesített slágerlistán is ott van az élmezőnyben, plusz Underwood menedzsmentje kihasználta azt a lélegzetvételnyi szüntet, amit múlt héten produkált a piac, íg aztán egyáltalán nem csoda, hogy a legelőkelőbb pozícióban nyitott a Carnival Ride című új anyag.

Nem csak a csúcsont landolt kiadvány újdonság az aktuális lemezlistán, hanem egészen a hatodik helyig csak a Groban lemez reprezentálja a múlt hetet. A második helyen új belépő a legendás Led Zeppelin-énekes, Robert Plant friss megjelenése, a Raising Sand, amelyet az ír folkot az amerikai countryval ötvöző bluegrass egyik jeles képviselőjével, Alison Krauss-szal közösen jegyez. Az együttes erővel összehozott anyag annyira erősre sikerült, hogy Plant elérte vele szólókarrierje kereskedelmi csúcsát, de még a Zeppelinnel is csak egyszer, a How The West Was Won című live albummal tudott ennél jobbat produkálni.

Robert Plant & Alison Krauss


A dobogó alsó fokán egységbe fogva a legjobb hármast egy újabb country produkció érkezett meg, ez a dél-kaliforniai Gary Allen, aki termékeny évet tudhat magáénak idén. Egyszer idén márciusban már megjárta a lemezlisták élbolyát, mikor besztof kiadványa jelent meg, most pedig felvéve a lendületet még ugyanebben az évben itt az újdonság is, a Living Hard, ami a mostani mezőnyben a harmadik. Érdekesség, hogy ezzel ugyanaz a triumvirátus uralkodik a country stílus és az összesített lemezlistán egyaránt, méghozzá ugyanabban a sorrendben.

A dobogó alatt az új belépők sorát keményebb fémzenét képviselő lemezek folytatják, először egy politikai kiáltvány, majd egy történetmesélő album. Negyedik lett rögtön megjelenésekor a System Of A Down énekeseként bőséges rajongói tábort gyűjtött Serj Tankian, aki most szólóban adta ki Elect The Dead című lemezét. Az örmény származású énekes a mainstream rock számok listáján a Top 10-be hozta be Empty Walls című kislemezes dalt, ami valószínűleg jó szelet kapott a iraki konfliktust témájául választó klipje miatt is. A hatodik helyen találjuk a progresszív rockos Coheed & Cambria új lemezét, ami a négy kiadványból álló, egy komplett történetet elmesélő koncept sorozat utolsó, befejező darabja. A záróakkord jó végszónak sikerült, hiszen ez lett a legjobb helyezést elérő album az összes közül. A 2003-as In Keeping Secrets Of Silent Earth ugyan volt ötödik is, de ezt csak a független lemezek sorában sikerült elérni, az összesített rangsorban még az ötven közé sem került.

Forrás: [origo]

Coheed & Cambria


A Top 10-ben még egy további újdonság található, ami szintén a keményebb zenéket képviseli, ez pedig a post-grunge hatásokkal operáló metálbanda, a Seether ötödik nagylemeze, a Finding Beauty In Negative Spaces. A zenekar miután Fake It című számával öt különböző listán került fel a legkedveltebb dalok sorába, nem is csoda, hogy ott van a legjobb tíz között albumával is, ami egyébként csak eggyel rosszabb, mint az eddigi csúcstartó, a két évvel ezelőtti Karma And Effect.

A középmezőnyben is találunk még jó néhány újdonságot a legkülönfélébb stílusok képviseletében. Itt van például éppen, hogy lecsúszva a Top 10-ből a nagy múltú Neil Young új kiadványa (Chrome Dreams II, 11.), latin lemezzel a kolumbiai Juanes (La Vida... Es Un Ratico, 13.), a Los Angeles-i rapper, Hurrican Chris (51/50 Ratchet, 24.), és a pop-punk Say Anything második albuma (In Defense Of The Genre, 27.). Említést érdemel még a kultuszfigura, Rob Zombie, aki bár az utóbbi időben többet hallatott magáról a filmiparban, mint a zene világában, most egy élő felvételeket tartalmazó kiadvánnyal jelezte jelenlétét, ez a Zombie Live, ami azonban csak a futottak még kategóriában csípte meg az 57. helyet.

A legkedveltebb slágerek listáján sok változás nem történt legutóbbi beszámolónk óta, csak egy-két minimális helycsere ment végbe a csúcs közelében. Első most Chris Brown és T-Pain közöse, a Kiss Kiss, második lett egyet javítva Timbaland és a OneRepublic által közösen jegyzett Apologize. Előzőekből következik, hogy idei rekorddöntő trónolása után leesett az élről Soulja Boy Tell'em, aki a Crank That című számával fejelte meg az idei év maratoni uralkodási rekordját.