Marianne Faithfull újabb súlyos betegsége

Vágólapra másolva!
Marianne Faithfull egy újabb betegségére derült fény a napokban. Az énekesnő állítólag még a '90-es években hepatitis C vírussal fertőződött meg. Akkoriban kezelték is, de ezt nem kívánta világgá kürtölni.
Vágólapra másolva!

Alig gyógyult fel a mellrákból, Marianne Faithfull egy másik betegségéről a napokban beszélt először a nagy nyilvánosság előtt. A 60 éves énekesnő - aki Budapesten is sikerrel turnézott - a hírek szerint még az 1990-es években kapta el a hepatitis C vírust. Azt hogy hogyan, arról konkrét elképzelése nincs orvosainak, bár korábbi elég csapongó, drogokat-, és alkoholt nem kímélő életmódja miatt bármikor megfertőződhetett.

"Közel 12 éve tudok róla, hogy beteg vagyok" - mesélte az ITV1 reggeli műsorában. Ahol arról is beszélt, hogy azonnal orvoshoz is fordult vele, kezelték a betegséggel. Amire szükség is volt, hiszen köztudott, hogy a betegség súlyos májkárosodáshoz vezethet, ha nem kezdik el időben a kezelését. Az is sejthető, hogy vér útján kapta el a vírust, legalábbis a hepatitis ezen fajtája csak így betegítheti meg az embert. Sokáig lappanghat is az emberi szervezetben, így sajnos sokszor későn diagnosztizálják.

Faithfull esetében sokan automatikusan korábbi heroinfüggőségével hoznák összefüggésbe a történteket, amit ő nagyban tagad, szerinte ugyanis nem így jutott a szervezetébe. Bár arról is meg van győződve, hogy nagyon szerencsés, hogy más bajt nem szedett akkoriban össze. "Nagyon sokat kockáztattam annak idején, és szerencsés vagyok, hogy még élek" - fűzte hozzá Marianne. "Mostanra az élet sokkal értékesebb és fontosabb számomra, így az egészségem is."

Nem csoda, mivel Marianne Faithfull az elmúlt időszakban elég sok traumán ment keresztül, legutóbbi turnéját elhalasztani kényszerült, mikor kiderült, hogy rákos daganatot találtak a mellében, de szerencsére pár hónapos kezeléssel sikerült kigyógyulnia a halálos kórból és újból színpadra állnia.

A véren keresztüli fertőződésnek egyébként nemcsak ez az egy útja lehet, hiszen vértranszfúzióval is el lehet kapni a hepatitis C-t. Közel két hónapja derült fény például a Body Shop alapítójának, Dame Anita Roddick hasonló hepatitises fertőződésére, akinek még 1971-ben vérátömlesztéssel jutott a szervezetébe a betegség.