Madonna 360 fokos fordulata

Vágólapra másolva!
Forrong a zeneipar: Madonna összeáll egy koncertszervező céggel, kiadó nélkül is milliókat kaszál új lemezével a Radiohead. Vajon tényleg itt a hagyományos lemezipar vége, vagy csak a régi modellt áramvonalasítják? Mi az a 360 fokos szerződés? Mi a közös Madonnában és a Kornban? Tényleg itt a forradalom? Megannyi kérdés, melyre megpróbálunk válaszolni.
Vágólapra másolva!

Sorsdöntő heteket él át manapság a lemezipar, amely ugyan csak később fogja mérlegre helyezni az elmúlt napok eseményeit, de az biztos, hogy nagyon sok múlik majd azon, hogyan dolgozzák fel ezeket a zeneipar fejesei. Múlt héten ugye a Radiohead rúgta fel a bejáratott játékszabályokat, és a saját weboldalán jelentette meg az új albumát, csak letölthető formátumban, ár nélkül, most kedden pedig hivatalosan is bejelentették, hogy Madonna nem újítja meg szerződését a Warnerrel, és helyette egy koncertszervező céggel kötött megállapodást. Mivel szinte minden nap történik valami érdekes ezen a fronton, nem árt megnézni, hol tart a zeneipar állítólagos forradalma most.

Kezdjük az aktuálisabbal, tehát Madonnával. Aki nem tudná: az énekesnő megválik a Warner Music Grouptól, és új szerződéses partnere pedig a koncertmogul, Live Nation cégcsoport lesz, amely három lemezre és tíz évre szóló szerződést kötött a pop nagyasszonyával, akinek nemcsak a lemezei kiadását, de koncertturnéinak lebonyolítását is vállalja. Eleddig általában ugyanis az előadók két szerződést kötöttek: egyet a lemezkiadóval, egy másikat pedig a koncertszervezővel, amely általában a merchandise-ért is felelt. Most azonban az énekesnő lépése szimbolikus is lehet: ő az élő példa arra, hogy tényleg már nem a lemezeladásban van a pénz, hanem a koncertezésben.

Madonna az első előadó, aki a Live Nation direkt erre létrehozott csoportjához, az Artist Nationhöz szerződött, és a hírek szerint hamarosan mások is követhetik majd a pop szupersztárjai közül. Az nem valószínű, hogy másokkal is 120 millió dollár értékű szerződést köt majd az Artist Nation (Madonna állítólag ennyiért mondott nekik igent), de annak mindenképpen nagy hatása lehet a lemezipar jövőjére nézve, ha világsztárok egymás után hagyják ott a kiadóikat, és inkább egy olyan céghez szerződnek, amely a lemezkiadás mellett a turnéjukat is szervezi és egyáltalán, az adott előadó karrierjéhez kapcsolódó valamennyi jogát birtokolja majd, a pólóárusítástól kezdve a filmforgatásig.

Sok mindent elárul, hogy az Artist Nation-ön belül milyen öt alosztály állt fel: az első a zene terjesztésével foglalkozik, a második a merchandise-zal (vagyis az előadóhoz kapcsolódó árukkal, pólókkal, stb.), a harmadik a fan clubokkal és az online jegyeladással, a negyedik a médiajogokkal, az ötödik pedig a szponzorációval és a marketinggel.

Persze a 120 millió dollár csak annak tűnik soknak, aki nem tudja, hogy a Live Nation az üzlettől 1 milliárd dolláros profitot vár, és mivel tíz évre vásárolták meg Madonnát, ez könnyen össze is jöhet nekik, tekintve, hogy az énekesnő legutóbbi turnéja majdnem 200 millió dollárt hozott. Itt az egyedüli kockázati tényező az idén 49 éves Madonna kora lehet, aki lehet, hogy az ötvenes éveit taposva már kevésbé lesz közönségvonzó attrakció, ugyanakkor őt ismerve sejthető, hogy nem éri majd váratlanul az idő múlása. (Az énekesnő warneres szerződéséből egyébként még egy lemez is hátra van, ezután lép majd csak életbe az új szerződés.)

Madonna a rekordokat döntő Confessions turnén

A legérdekesebb kérdés talán az, hogy miképpen befolyásolhatja mindez a lemezkiadók jövőjét, ezen belül is a négy nagy multikiadóét (EMI, Sony-BMG, Universal, Warner), melyek a lemezpiac mintegy nyolcvan százalékát tartják a kezükben, és melyeket néhányan már előre eltemettek az elmúlt napokban. Az biztos, hogy a lemezkiadók zuhanórepülésben vannak már évek óta, és most már egyre többen teszik fel a kérdést jelen időben is: szükség van-e kiadókra? Ez a kérdés egyelőre "a nagyok" körében lehet adekvát, viszont ők már akár azonnal is léphetnek.

"Nem irigylem a nagy kiadókat" - nyilatkozta az MTV News-nak Danny Goldberg, a zeneipar régi motorosa, aki már egy ideje saját ügynökségét vezeti. "Leszűkítik a saját mozgásterüket, és ez a legjobb, amit tehetnek. Az üzlet számukra egyre inkább csak a tulajdonukban levő katalógusok licenszelése lesz - még így is elképesztő katalógus van náluk -, meg a hagyományos popbiznisz. Ezenkívül nem sok minden jut nekik. Korábban nagy presztízst jelentett, ha egy előadó nagy kiadóval kötött szerződést, ez többé már nincs így."

Nem szaladna viszont ennyire előre az R.E.M. menedzsere, Bertis Downs: "Nem hiszem, hogy ez a mostani helyzet igazán meglepő lenne bárki számára. A kiadók újraszervezik magukat, és felkészülnek az újfajta média kihívásaira. Nincs itt semmiféle kataklizma, és nem fog semmi egy csapásra megváltozni holnaptól. Már csak azért sem, mert a szerződések továbbra is érvényesek egyelőre, és kötik az előadókat."