Fiktív zenekar és egyéb őrültségek a lemezlistákon

Vágólapra másolva!
A héten a lemezlistákat fürkésző szemek egyértelműen az Atlanti-óceán két partjára vetődnek: Amerikában és Nagy-Britanniában a számos új belépőnek köszönhetően kivételesen vegyes a felhozatal. A különlegességeket keresők is megtalálják számításukat: Amerikában például domborít egy nem is létező metálzenekar, míg a briteknél olyan számmal promótálnak egy albumot, ami nincs is a lemezen. Ha pedig ez nem volna elég - visszatért Britney Spears!
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Államokban továbbra is folytatódik a rappercsatával indult felfordulás, és most a múlt héthez hasonlóan ismét új megjelenésekkel van tele a lemezeladási rangsor. Ez részben jelenti azt, hogy igazán kiemelkedőt egy előadó sem kasszíroz az albumárusításból, másrészt viszont azt is, hogy a hallgatók és vásárolók járnak a legjobban, hiszen kínálat bőven van, csak figyelni kell a friss kiadványokat, és kiválasztani a szájíznek és igénynek megfelelőt. Az aktuális lemezértékesítési eredményeket összesítő Billboard listán a legkelendőbb tíz között a múlt héthez hasonlóan most is öt új belépőt találunk, de csak úgy, mint legutóbb, a középmezőny is bőven tartogat újdonságokat.

A csúcs közelében teljes a hatalomátvétel: az első négy helyen csak friss megjelenéseket találunk. Ezek közül a legjobban szerepelt a Rascal Flatts country trió ötödik nagylemeze, a Still Feels Good, amely egyszerre vette át a vezetést saját stílusa és az összesített rangsorban egyaránt. A hármasfogat a country lemezlistán már debütáló kiadványával dobogóra állt 2002-ben, és még ugyanebben az évben meg is hódította azt a Melt-tel, azóta pedig már három dupla győzelmet könyvelhetett el. Az aktuális második az urban hangzás képviseletében Keyshia Cole, aki helyezésével megegyező sorszámú lemezét dobta most piacra. A már tinédzser kora előtt MC Hammerrel, később pedig Kanye Westtel is közösködő énekesnő szóló pályafutása még frissnek tekinthető, hiszen 2005-ben jelentkezett először saját nagylemezzel, amellyel rögtön szép eredményeket ért el. Ezeket azonban most mind túlszárnyalta az R&B/Hip-Hop listás elsőségével és a mellé begyűjtött összesített ezüstéremmel.

A harmadik helyet szerezte meg az eladási adatok alapján az előzőeknél nagyobb nemzetközi hírértékkel bíró Foo Fighters, amely már múlt heti lemezlista körképünkben is felbukkant a brit értékesítési statisztikák nyomán. Az ex-Nirvanás Dave Grohl nevéve fémjelzett formáció az európai szigetországban az első helyet szerezte meg, míg saját hazájában csak a dobogó alsó fokára futotta. A csapat történetében ez a hetedik album, amellyel felróhatták nevüket a Billboard listájára, és a második legjobb az összes eredmény történetében, habár ez holtversenyt jelent a 2002-es One By One-nal. Ennél csak egyszer voltak jobbak, méghozzá 2005-ben az In Your Honor-ral, amely eggyel végzett jobban, ami egyben azt is jelenti, hogy a banda még soha nem tudta meghódítani a rangsor legelőkelőbb pozícióját.

Forrás: Red Dot

Rascal Flatts


Az élen álló újdonságok sorának záróakkordja a kétszeres Grammy-díjas R&B és soul énekesnő, Jill Scott, akinek harmadik nagylemeze került a boltok polcaira a terjedelmes The Real Thing: Words and Sounds Vol. 3 címmel ellátva. Az új anyag negyedik helye csak eggyel rosszabb az előző, 2004-es stúdióalbuménál, és a második legjobb kereskedelmi sikere a kritikusok körében egyébként folyamatosan népszerű énekesnőnek. Az aktuális rangsor legjobb tízesének hátralevő részében a múlt hétről marad bent két rapper, két country lemez és egy filmzene, míg további egy újdonságot jelent a Jagged Edge nevű R&B négyes, amely Baby Makin' Project című kiadványával a nyolcadik.

Éppen hogy csak elhagyjuk az élbolyt, máris további újdonságok tömegébe ütközünk, hiszen a következő tízben még a Top 10-nél is több új belépő van. Mindjárt a 11. pozícióban Queen Latifah áll, aki az egyik első neves női rapperként sok követője számára kövezte ki az utat, azonban mostani albumáról sokat elárul, hogy hip-hop sikerei mellett a legnagyobb elismerése a dzsessz lemezek rangsorában megszerzett első helyezés. Utána kettővel áll az érett mainstream rockzene egyik jeles női képviselője, Melissa Etheridge (The Awakening, 13.), akinek szorosan sorakozik a nyomában a minden idők egyik legnagyobb hatású énekes-dalszerzőnője, Joni Mitchell (Shine, 14.), és a húsz éves Billboard-múltra visszatekintő R&B énekesnő Chaka Khan (Funk This, 15.).

Forrás: Red Dot

Queen Latifah


A lista további részének számos újdonsága közül kiemelést érdemel még furcsasága miatt a 21. bejegyzés, ahol a Dethklok nevű együttes The Deathalbum című lemeze áll. Az album különlegessége, hogy egy valóságban nem létező death metal zenekar jegyzi, amely csupán a Metalocalypse nevű rajzfilmsorozat és Brendon Small humorista szüleménye. A sorozat első évadját 2006-ban vetítették, majd felélesztve a koncepciót idén újra műsorra tűzték, és éppen két nappal a lemez piacra dobása előtt nyitották a második szériát, ezzel jelentős reklámot generálva a kiadványnak. Az aktuális nagylemezlistán még egy megkerülhetetlen nevet találunk a 38. helyen kullogni, aki nem más, mint az utóbbi idők egyik legnagyobb mainstream slágergyárosa, a Black Eyed Peasből ismert Will.i.am, aki sztárproducerség ide vagy oda, a saját nevét, úgy fest, nem igazán sikerül jól eladni.

Ami az amerikai slágerlistát illeti, fentről lefelé haladva először meg sem lepődünk, mikor még mindig Soulja Boy-t találjuk az élen, majd továbbra is a másodikként Kanye Westet, és csak ez után következik az aktuális sokk: harmadik Britney Spears a Gimme More című dallal. Az utóbbi időben meglehetősen szélsőségesen viselkedő, és a bulvársajtó hullámain lovagoló énekesnő szerepelt annyit mostanában főműsoridőben, hogy ez elég legyen a felkapottsághoz, azonban a helyezés meglepőbb része, hogy ezzel most, miután sokan már leírták, elérte élete második legjobb slágerlistás szereplését. A csúcsot az 1999-es ...Baby One More Time tartja az első hellyel, azután azonban már rendre kicsúszott a Top 10-ből, és inkább tánczenei listákon bukkant fel.