Hallgasd meg a Piramis dupla koncertlemezét!

Vágólapra másolva!
Megalakulásának harmincéves évfordulóját ünnepelte meg tavaly karácsonykor a hetvenes évek legendás magyar zenekara, a Piramis. A koncert anyaga most duplalemezen jelent meg, hallgasd hát meg csütörtök déltől péntek délig az [origo]-n!
Vágólapra másolva!

A hetvenes, nyolcvanas évek egyik legnépszerűbb hazai együttese, a Piramis tavaly nyáron jelentette be, hogy tagjai hosszú idő után újra egy színpadon kívánnak koncertezni, melynek legfőbb apropója egy kerek évszám: a Révész Sándor, Som Lajos, Závodi János, Gallai Péter és Köves Miklós alkotta Piramis megalakulásának 30. évfordulója, mely igazándiból egy évvel korábban lett volna esedékes. Akkor, 2005 őszén mégsem volt alkalma a zenekarnak együtt ünnepelni, így egy évvel később, karácsonyra állt össze eredeti felállásban a legendás csapat.

A Piramis eredetileg egy koncertet tervezett december 26.-ra a Papp László Budapest Sportarénába, de a jegyek rohamos fogyása indokolttá tette, hogy egy újabb időpontot is beiktassanak, így december 27-én is láthatta őket a nagyközönség. Mindenképp különleges eseménynek számít ez a koncert, mivel a Piramist ezen a helyszínen - pontosabban a Sportaréna elődje, a Budapest Sportcsarnok színpadán - utoljára tizennégy évvel azelőtt láthattuk élőben együtt. Bár akkor is nem kevesebb, mint öt alkalommal töltötték meg a sportcsarnokot.

A korukat meghazudtoló zenészek visszatérése új és régi rajongók tízezreit hozta lázba, így most sokuknak lehet öröm, hogy a frenetikus koncertélmény dupla CD-n, DVD-n, és díszcsomagolásban összecsomagolt CD+DVD változatban is hazavihető! A DVD extra részében érdekes beszélgetéseket, visszaemlékezéseket hallhatunk, bepillanthatunk a zenekar próbájára, fotózására, és az érsekújvári koncertfelvételek is megnézhetők.

A koncertek alapján felidézhette mindenki, milyen is volt az a zenekar, amely legnagyobb sikerei idején túlzás nélkül igazi tömeghisztériát keltett Magyarországon. Máig közmondásos, hogy a hetvenes évek végén Piramis-őrsök és -brigádok alakultak hazánkban, míg a frontember Révész Sándor olyan szinten volt népszerű az országban, hogy ez már manapság nehezen képzelhető el.

A Piramis első lemeze 1977-ben jelent meg, és a zenekar hamar kedvező fogadtatásra talált az "őszinte, kőkemény" rockzene iránt fogékony fiatalságon belül. Az is sokat segített, hogy a tagok már mind kipróbálták magukat más együttesekben korábban, így Révész a "kölyök" Generállal szerzett hírnevet, míg a többiek olyan zenekarokban fordultak meg, mint a Taurus, a Non-Stop vagy a Neoton.

Forrás: www.piramis.hu

A hetvenes évek hátralevő része aztán itthon a Piramis-mánia jegyében telt, a koncerteken teltház fogadta a zenekart, a lemezek több százezres példányszámban fogytak, ám a rockhullám kifulladásával a Piramis sem tudott mit kezdeni, és az új évtizedre már nem Révészék voltak a legnagyobb sztárok. Utóbbi 1981-ben ki is lépett az együttesből, és ezzel a Piramisnak befellegzett, ráadásul Som Lajos szerencsétlen "arany-ügye" sem segített.

Azóta egyszer, 1992-ben sikerült újra összetoborozni a tagokat, akkor ötször telt meg a Sportcsarnok, de szép tömeg volt kíváncsi a Piramisra 2006 karácsonyán is. A mindezt megörökítő dupla koncertlemezen az alábbi dalok hallhatók:

1. Gyere közelebb
2. Másnap olyan hatalmas lett a világ
3. Elment a kedved
4. Csak néhány jó szó
5. Mikor megszülettem
6. Csak rövid idő
7. Mondj egy mesét
8. Őszintén akarok élni
9. Játék az ördöggel/Fénylő piramisok árnyékában
10. Szállj fel magasra
11. Emelj fel a szívedig
12. Szabadnak születtem
13. Ajándék
14. Szerelem ördöge
15. Ha volna két életem
16. Kóbor angyal
17. Kívánj igazi ünnepet
18. Becsület