A szerelem nyarára emlékeztek San Franciscóban

Vágólapra másolva!
Az 1960-as évek "ellenkultúrájának" több legendás szereplője lépett fel vasárnap San Franciscóban azon a koncerten, amelyen a 40 évvel ezelőtti "szerelem nyarára", a hippi-mozgalom csúcspontjára, a nagy rockfesztiválok születésére emlékeztek.
Vágólapra másolva!

A pszichedelikus rockzene, a különböző kábítószerekkel, mindenekelőtt a marihuánával és LSD-vel végzett "tudattágító" kísérletek, a polgári civil társadalomból való kivonulás, a kommuna-életforma központja 1967 táján San Francisco volt, és itt születtek meg olyan együttesek, mint a Grateful Dead, a Jefferson Airplane, vagy a Big Brother and the Holding Company, amelynek énekesnője Janis Joplin volt. Itt tartották meg 1967 januárjában az első "Emberi Együttlétet" (Human Be-In), amely egyszerre volt zenés tüntetés a békéért és a toleranciáért, valamint a szabad gondolkodásért és a szerelemért.

A mostani, mintegy 40 ezer ember előtt tartott ingyenes koncerten az egykori csillagok többsége csalódással beszélt az 1967 óta eltelt időről.

"Azt hittük, megváltoztatjuk a világot, manapság pedig 'a keresztényi szeretet' világa felé haladunk. Negyven évvel később még mindig háborúzunk" - mondta Ray Manzarek, a Doors billentyűse, aki Michael McClure beat-költővel lépett fel. Fito de la Parra, a Canned Heat együttes alapító tagja és dobosa, aki ma már egyedüliként él az eredeti csapatból, úgy érzi, az a nemzedék, amely tele volt megvalósíthatónak tűnt ideálokkal, saját magát árulta el.

"Az egykori hippik ma már csak a pénzért hajtanak, yuppie-k lettek és republikánusok" - kesergett La Parra.

Barry Melton, azaz The Fish, aki County Joe McDonald oldalán a protest-songokat vitte át a folk-rock műfajba, egy kicsit jobbnak látja az összképet: szerinte az 1960-as évek szociális mozgalmaié az érdem, hogy előrelépés történt olyan témákban, mint a nők és a melegek jogai, vagy az emberek környezetvédelmi tudatosodása. Ugyanakkor a jelenleg ügyvédként dolgozó Melton emlékeztet arra, hogy a vég nélküli drogozás milyen sok tragédiához vezetett, túl az olyan közismert eseteken, mint Jimi Hendrix vagy Janis Joplin.

Voltak azonban örömteli találkozások is a San Franciscó-i Golden Gate parkban: eredeti felállásában lépett fel a kor egyik kiváló blues-együttese, a Moby Grape, és meghívták a Hair eredeti előadásának szereplőit is. A korszakot dokumentáló alapművet ugyancsak 1967-ben mutatták be először egy kis New York-i színházban.