Amy Winehouse csak a harmadik a Mercury-díj favoritjai között

Vágólapra másolva!
Kedden este derül ki, ki kapja a legnagyobb presztízsértékű brit zenei elismerést, a Mercury-díjat. A legnagyobb esélyes a Bat For Lashes és Jamie T, pedig a mezőnyben ott van Amy Winehouse vagy az Arctic Monkeys is.
Vágólapra másolva!

Londonban ma este rendezik a Mercury-díjkiosztó gálát, melyen tizenkét reménykedő brit popelőadó is megjelenik majd, és a hírek szerint ott lesz a drogproblémákkal küzdő Amy Winehouse is.

A legrangosabb brit zenei díjnak tartott Mercury Music Prize zenei stílusoktól függetlenül jár az év legjobb brit vagy ír albumának, és egy szakértőkből, újságírókból és zenészekből álló bizottság ítéli oda, miután előzőleg kijelölte a döntőbe került tizenkét lemezt.

Idén a legnagyobb esélyesnek a fogadóirodák az énekes-dalszerzőnő Bat For Lashes (polgári nevén Natasha Khan) albumát tartják, de komoly sansza van a 21 éves londoni előadónak, az "egyszemélyes Arctic Monkeysnak" titulált Jamie T-nek is. Harmadik helyen következik a favoritok között a sorban az előző kettőnél sokkal népszerűbb Amy Winehouse, akinek a tavaly ősszel megjelent, Back To Black című albuma jelenleg is ott található a legjobban fogyó lemezek között Nagy-Britanniában.

Két korábbi győztes is ott található a versenyzők között: az Arctic Monkeys tavaly, Dizzee Rascal pedig 2003-ban nyerte már meg egyszer a Mercury-díjat. A további jelöltek: a fiatal skót indie rockzenekar, a The View; a "nu-rave-nek" is csúfolt indie-dance zenekarok közül a Klaxons és a New Young Pony Club; a posztpunk-retrót folytató Young Knives; az egy előadót (James Chapman) takaró Maps; az ír énekes-dalszerző, Fionn Regan; és a Basquiat Strings nevű jazz kvintett.

A díjkiosztó leginkább várt eseménye a győztes személyén kívül Amy Winehouse feltűnése lesz, aki nemrég mondta le teljes őszi turnéját "kimerültség" miatt, de mára az egész brit közvélemény számára Winehouse kábítószer-függősége a téma. Az énekesnőnek egyébként négy éve első albumát, a Frank-et is jelölték a díjra, ám akkor éppen Dizzee Rascal nyert.

Az 1992-ben alapított Mercury Prize-t a rangos irodalmi Booker-díj és a képzőművészeti Turner-díj zenei megfelelőjeként alapította a brit hanglemezipari szervezet és a forgalmazók társasága, azóta minden évben átadják. Az első győztes a Primal Scream Screamadelica című albuma lett, a következő évben a Suede debütáló lemezét találták a legjobbnak, majd így jöttek évenként a Mercury Music Prize nyertesei: M. People, Portishead, Pulp, Roni Size, Gomez, Talvin Singh, Badly Drawn Boy, PJ Harvey, Ms Dynamite, Dizzee Rascal, Franz Ferdinand, Antony and the Johnsons és tavaly az Arctic Monkeys.