Eladási rekordokat eredményezett a rappercsata

Vágólapra másolva!
A zeneipar nagy csatája, amely 50 Cent és Kanye West között zajlott, most már végeredményhez érkezett, és megállapíthatjuk, hogy bár utóbbi győzött, a legnagyobb nyertesek mégis a kiadók, amelyek újabb eladási rekordokat döntöttek. A briteknél már felejtik is a rapperek harcát, és újra tarol az ex-békefenntartó James Blunt, hazánkban pedig újjéled az Ossian.
Vágólapra másolva!

Az amerikai lemezeladási lista legfrissebb eredményeit egyértelműen a két neves rapper, Kanye West és 50 Cent csatája határozta meg. Mint ahogy múlt heti összefoglalónkban számot adtunk róla, a két nagyágyú egyaránt szeptember 11-én jelentette meg új lemezét, ezzel nyíltan vállalva a harcot a lemezlisták elsőségéért. Azt is tudjuk már a korábbi eredmények alapján, hogy a küzdelmet a briteknél Kanye nyerte, az azonban csak mostanra derült ki, hogy az USA hiphop rajongói ebben az esetben egyetértenek a szigetországbeli társaikkal, és ők sem a gengsztert szeretik jobban. A meglepő az eredményeket tekintve nem is csak ez, hanem a különbség mértéke.

A West nevével fémjelzett Graduation már a megjelenését követő hat nap alatt 957 ezer példányban kelt el, az eddigi összes eladásait tekintve pedig legyűrte a korábban 50 Cent által tartott 1,1 milliós rekordot, amelyet a Massacre című albummal állított be. Így tehát Fiddyt egy csapásra duplán győzték le, bár az aktuális versengésben jobban: a most kiadott Curtis-ből "csupán" 691 ezer darabot adtak el, ami azt jelenti, hogy kevesebb mint a háromnegyedét tudta teljesíteni a Kanye által beállított csúcsnak, és ez még riválisa előző lemezét sem tudta volna lenyomni (a Late Registration-ből 860 ezer kópia talált gazdára egy hét alatt).

Versengés és győzelem ide vagy oda, azt nem árt megjegyezni, hogy az ilyen eladási adatok már önmagukban elképesztő eredménynek számítanak. Elég csak arra gondolni, hogy a hivatalos amerikai zeneipari minősítés szerint egymillió eladott példány után jár a platina minősítés, így Kanye már egész biztosan platinalemezes lesz megjelenésének második hetében. A két rapper azonban nem is csak külön-külön, de együtt is maradandót alkotott, hiszen 1991 óta nem volt olyan eset, hogy az élen álló két lemez egyaránt meghaladja a 600 ezres álomeladást. Ha pedig már rekordokról van szó, egy újabb csúcs: a Graduation a valaha mért legjobb digitális értékesítésű lemez lett azzal, hogy egy hét alatt 133 ezren töltötték le.

A Billboard lemezlistáján jól látható, hogy sokan tartottak a nagy összecsapástól, és a kiadók is óvatosan bántak a megjelenésekkel, csupán egy igazán bátor új belépő volt, aki szembement a hiphop árral. A hét prominens country újdonságát hozta Kenny Chesney, aki Just Who I Am: Poets & Pirates című tízedik albumával harmadik lett, és bár csak fele annyit vettek belőle, mint 50 Cent lemezéből, még így is megtriplázta a mögötte kullogó negyedik eredményét. Érdekes adat még, hogy az így felálló első négyes több lemezt adott el most, mint előző héten az egész Billboard 200 összesen.

Kenny Chesney


Nem meglepő, hogy a Top 10-ben több új belépőt nem is találunk, és újdonságért ezután már a 16. helyig kell eresztenünk tekintetünket, ahol a Grey's Anatomy című amerikai orvossorozat filmzenéje áll. A soundtrack jól időzítve, a negyedik évad megkezdése előtt került a boltokba, ami felfokozva a várakozásokat, jót tett az eladásoknak. Nem ez az egyetlen filmzene-újdonság a piacon, most került fel a listára a Beatles számokra alapozott zenés film, az Across The Universe dalgyűjteménye is, ez viszont csak a 49. A kettő közé ékelődött új belépők még Trisha Yearwood Greatest Hits gyűjteménye, és a B5 fiúcsapat második lemeze, a Don't Talk, Just Listen.

A slágerlistán már annyira nem kiélezett a verseny a két aktuálisan hírértékű rapper között, mint az albumok rangsorában: itt magasan vezet Kanye West a Stronger című számmal, ami már múlt héten a második helyen állt, így most csak egyet kellett lépnie a csúcsig. 50 Cent ugyan nagyot javított, és a 19. helyről ötödiknek jött fel, de még így is közé és riválisa közé ékelődött Soulja Boy, Timbaland és Fergie. Fiddy felzárkózott ugyan, azonban Kanye már két bejegyzést is magának tudhat a Top 15-ben, van ugyanis egy új belépő száma, a T-Painnel közös Good Life. 50 Cent mintha ez ügyben is egyenlíteni akarna: a 45. pozícióból hozta fel I Get Money című számát a legjobb húszas végére. Ha még ennél is tovább megyünk, akkor viszont megint csak Kanye az abszolút győztes, akinek egy Can't Tell Me Nothing című, harmadik dala is jelen van a slágerlista középmezőnyében.