Elhunyt Joe Zawinul

Vágólapra másolva!
Kedd hajnalban Bécsben elhunyt Joe Zawinul világhírű dzsessz-zenész, a Weather Report nevű zenekar alapítója, a dzsessz-rock atyja. Az osztrák apa és cigány anya gyermekeként Bécsben született virtuóz az '50-es években vándorolt ki az Egyesült Államokba. Az öt héttel ezelőtt még Veszprémben koncertező legendás billentyűs 75 éves volt.
Vágólapra másolva!

Szülővárosában, Bécsben kedden elhunyt Joe Zawinul világhírű dzsessz-billentyűs. Zawinul 1932. július 7-én született Bécsben, osztrák apa és cigány anya gyermekeként. Az osztrák virtuóz pár hónapja töltötte be 75. életévét. Zawinult, a fúziós zeneként is emlegetett dzsesszrock legendás alakját azok közé a dzsessz-zenészek közé sorolták, akik forradalmasították a sítlust. A zenész augusztus óta sokat betegeskedett.

A bécsi születésű, többszörös Grammy-díjas amerikai billentyűs-zeneszerzőt az elektronikus hangzás úttörőjeként tartják számon a dzsesszben. Nevéhez fűződik a szintetizátor meghonosítása és egy új műfaj, a jazz fusion megteremtése. Az ötvenes évek legvégén, klasszikus zenei tanulmányokkal a háta mögött költözött az Egyesült Államokba, ahol előbb a szaxofonos Cannonball Adderley zenekarában tett szert hírnévre. Számos meghatározó zenésszel dolgozott együtt, például Miles Davis több lemezén - így az In a Silent Way és a Bitches Brew címűeken - is ő működik közre.

1970-ben alapította a Weather Report nevű együttesét, amellyel tizenhét albumot készített, és - a legsikeresebb felállást felidézve - Wayne Shorter szaxofonistával, Peter Erskine dobossal és Jaco Pastorius basszusgitárossal az oldalán minden idők egyik legkiemelkedőbb, műfajteremtő dzsessz-rock formációja volt. A csapat 1987-ben felbomlott, a billentyűs ezután a Zawinul Syndicate nevű társasággal zenélt és igen gyakran fordult meg Magyarországon és régió más országaiban is.

A Mercy, Mercy, Mercy és a Birdland című számait a dzsesszmuzsika remekei közé sorolják. Az 1977-es Birdland volt az egyetlen dzsessz-szerzemény, amely a kommersz slágerlistákon is az élre tudott kerülni. (Hasonló néven Zawinul Bécsben dzsessz-klubot is tulajdonolt.) A Down Beat szakmagazin huszonnyolc alkalommal választotta az év billentyűsének. Szinte a műfaj összes klasszikusával játszott együtt John McLaughlintól (aki egy számát neki ajánlotta) Herbie Hancockig.

A világhírű, a nyilvánosság előtt mindig kis kötött, színes fejfedőkben mutatkozó mester a Zawinul Syndicate fennállásának huszadik évfordulója alkalmából tavasz óta turnézott Európában. Augusztus 2-án a Veszprémi Ünnepi Játékokon lépett fel. Alig néhány nappal veszprémi koncertje után került kórházba az osztrák fővárosban.