Vágólapra másolva!
Rácáfolva a fogadóirodák oddsaira, az a Klaxons nyerte a Mercury-díjat, amelyet előzőleg nem tartottak számon a legnagyobb esélyesek között. A britek legnagyobb presztízsértékű zenei díjának átadóján Amy Winehouse fellépése jelentett még nagy eseményt.
Vágólapra másolva!

Az elismerést, amelyet minden évben az esztendő legjobb brit vagy ír albumának ítélnek oda, Londonban adták át szerdára virradóra.

A díjat idén elnyerő Klaxons zenekar mindössze 2005-ben alakult, tagjai Jamie Reynolds, James Righton és Simon Taylor. Stílusuk alapvetően rockzene, némi dance beütéssel, és megkapta a "nu rave" jelzőt is, noha ez ellen az együttes mindig is tiltakozott. A Myths Of The Near Future idén január végén jelent meg, és a brit lista második helyét szerezte meg.

A Mercuryt odaítélő zsűritagok elragadtatással nyilatkoztak az együttesről és a korongról: "Ez az album csakis Nagy-Britanniában készülhetett, csakis most, ebben az időszakban és ráadásul egy sokoldalú lemez" - mondta a díjat odaítélő bizottság elnöke, Conor McNicholas, aki egyébként az NME főszerkesztője is.

A BBC tudósítása szerint a zenekar tagjai meghatottan vették át a trófeát Jools Hollandtól, aki az est házigazdája volt. A díjjal egyébként 20 ezer font jutalom is jár az együttes tagjainak.

A díjkiosztó előtt a tizenkét jelölt közül a legnagyobb nyerési esélyt a Bat For Lashes művésznéven szereplő Natasha Khan énekesnőnek adták a Fur and Gold című lemezért, de Jamie T Panic Prevention és Amy Winehouse Back to Black albuma is az esélyesek közé tartozott.

A Mercury-díjat tavaly az Arctic Monkeys nyerte, amely az idén is versenyben volt Favourite Worst Nightmare című albumával, bár nem adtak túl sok esélyt a győzelmének. A csapat nem is volt jelen a díjkiosztón, mert éppen Amerikában turnézik.

Az este szenzációja Amy Winehouse fellépése volt - az énekesnő drog-elvonója óta most először szerepelt ilyen rangos eseményen. Az énekesnő a Love is a Losing Game című dalt énekelte a díjkiosztón.

[origo]/MTI