Elvis és a Disney uralják a lemezlistákat

Vágólapra másolva!
Az elmúlt héten a lemezlistákon mindenhol akadt némi extra érdekesség. Amerikában a családi mozis piac után már a zenebizniszben is átvette az irányítást a Disney, a briteknél újjáéled Elvis Presley legendája és szorgosan gyűjtik a Király egykori lemezeit, a németeknél pedig slágerfronton van egy-két újdonság.
Vágólapra másolva!

Az amerikai lemezpiac eladásait mérő Billboard listáján időről-időre feltűnnek a legsikeresebb filmek zenei anyagát hordozó albumok, az elmúlt hetekben pedig egyre jobb eredményeket ért el egy-két soundtrack. A sort a Hannah Montana sorozat kezdte meg még nyolc héttel ezelőtt, amikor rögtön a Top 10-ben debütált a második évad filmzenéje, ami ügyes fogásként dupla albumként jelent meg. Ebből egy volt a Disney filmsorozatának zenei anyaga, a másik pedig a sorozat főszereplője, Miley Cyrus debütáló lemeze. A kettős kiadványból piacra kerülésének hetén több mint 300 ezer példányt adtak el csak az USA-ban, és folyamatosan a legjobbak között maradva ezen a héten még mindig a második.

Megjelenések időrendjében ezt követte a Hairspray című mozifilm hanganyaga, amely hat héttel ezelőtt került az eladási rangsorra, még egy héttel a film megjelenése előtt, és miután beindult a mozis rotáció, rögtön előreugrott a legjobb tíz közé. Ezt követően itt is maradt, és miután másodikként elérte legjobb helyezését, alig rontva még most is az ötödik pozícióban találjuk. Ezen a héten pedig egy újabb friss lemez került a listára, méghozzá rögtön a csúcsra, ez pedig a High School Musical című tévéfilm második részének soundtrackje. Az album úgynevezett Hot Shot debütként mindjárt az élen nyitott, köszönhetően a félmilliót is meghaladó amerikai eladásnak. Mivel ezt a filmet is a Disney jegyzi, így a családi filmes piacot uraló cégóriás ezzel a lemezpiac aktuális legelőkelőbb két helyét is magának tudhatja.

A Billboard eheti dobogójának alsó fokán szintén egy újdonságot találunk, ez Dave Matthews és Tim Reynolds közös kiadványa, a Live at Radio City Music Hall. Az élő fellépésen megörökített két gitáros ez alkalommal egy monstre albumot hozott össze, amelyen egy maratoni koncert 26 számát rögzítették, méghozzá úgy, hogy a legkevésbé sem popzenei vagy rádióbarát öt és kilenc perc között található az egyes számok hossza. A dél-afrikai származású Dave Matthews a '90-es évek elején alapította saját zenekarát, azóta pedig kellő hírnevet, valamint rajongói és csodálói bázist gyűjtött magának, hogy még egy ilyen lemezt is nem hogy keresztül vigyen a szőrös szívű kiadók blokádjain, de egyenesen a Billboard csúcsának közelébe lője fel azt.

Matthews első toplistás helyezését 1995-ben érte el az Under The Table And Dreaming című kiadvánnyal, amely 11. volt a lemezlistán, majd egy évvel később a Crash már másodikként szerepelt. Az első No. 1-ra sem kellett sokat várni, ez '98-ban jött el, majd 2005-ben meg is ismételte ezt a teljesítményt. Az utóbbi a Stand Up volt, ami óta ki sem adott új stúdióanyagot, mégis az azóta megjelent egy besztof és két koncertfelvétel egyaránt ott volt a legjobb negyven között. Az aktuális Top 10-ben további új belépőt nem találunk, csak az előző héten is itt szereplő előadók fordulnak elő most is, így az UGK, a Jonas Brothers, Plies és Common, valamint az immár dupla platina Fergie-lemez, a Dutchess.

Blaqk Audio



Az élbolyon kívülre tekintve újdonság legközelebb a 18. pozícióban van, amelyet a Blaqk Audio szervíroz CexCells címmel. Az ismeretlen ismerősökből álló formáció két tagot számlál, az egyaránt az emo élvonal egyik bástyáját alkotó AFI-ban szereplő Davey Havok és Jade Puget személyében. A páros már 2003 óta ápolgatja ezt az elektronikus zenére építkező side projectet, de csak most ért be a dolog annyira, hogy a debütálás napvilágot láthasson. Ennek eredménye az elektronikus goth szubkultúra erényeit és védjegyeit bevető új album. Ez után a 24. helyen található az I'll Stay Me, amely a kötelező country újdonságot hozza el a Billboardra, és amelyet az énekes-dalszerző Luke Bryan jegyez. Felkerült még az eladási ranglistára egy Dean Martin válogatás (Forever Cool, 39.), az indie rocker Mae harmadik stúdiólemeze (Singularity, 40.), egy új 2Pac gyűjtemény (Nu Mixx Klazzics, Vol. 2), és a vicces nevű gengszter rapper, WC harmadik szólója (Guilty by Affiliation, 49.).

Slágerek tekintetében jelentősen kevesebb mozgást jegyezhettünk az elmúlt héten, mint az albumok terén. Az amerikai slágerlista talán legstabilabb élmezőnyéről számolhatunk be, amikor azt látjuk, hogy az első négy helyezett pontosan megegyezik az egy héttel ezelőtti állással. Így első Sean Kingston a Beatufiul Girls című számmal, utána pedig rendre Fergie, Timbaland és a Plain White T's. Az aktuális Top 10-ben érdekesség a 11.-ről hatodikra javító Soulja Boy, akinek debütáló lemeze októberben jelenik majd meg, de a Crank That című sláger már most befutónak tűnik.