Eminem perli az óriás zeneáruházat

Vágólapra másolva!
Kellemetlen helyzetbe kerülhet a világ egyik legnagyobb legális zeneáruháza, az iTunes, ugyanis a hírek szerint Eminem hozzájárulása nélkül értékesítette a művész több mint 70 felvételét. A rapper azonnal bírósághoz fordult az ügy tisztázása érdekében.
Vágólapra másolva!

Több mint 70 Eminem-dalt találhatunk meg az iTunes zeneáruházban, ami a jelek szerint teljesen illegálisan, az előadó engedélye nélkül került fel és valószínűleg nem kis mennyiségben került értékesítésre is. Az iTunes tulajdonosa, az Apple nyilatkozata szerint minden egyes letöltés után történt fizetés Eminem kiadójának, de pont az érintett nem egyezett bele ebbe az ügyletbe, azaz a kiadójával kötött szerződést annak idején nem hagyta jóvá. Eminem nevében egyébként zeneműkiadójával, az Eight Mile Style-lal kellett volna megállapodniuk

"Ez egy elég komoly kérdés jelenleg a zeneiparban"- nyilatkozta Norman Ankers, a zeneműkiadó jogi képviselője. "Több művésznél és kiadónál is előjöhet ez a probléma" - fűzte hozzá.

Az Apple eddig nem reagált a vádakra, annyit tudni, hogy a keresetet a detroiti bíróság elé terjesztették be a minap.

Az Eight Mile Style szerint egyébként úgy 70-80 dalt érint a jogvita, köztük például a Grammy-díjas The Eminem Show című album felvételeit is. A perben most több mint 75 ezer dollárnyi összeget követelnek Eminemék szerzői jogok sértése miatt. Ezenkívül további 150 ezer dollárra is igényt tartanak az egyes dalok letöltése után. Mint ismeretes, az Apple 0,99 dollárért értékesíti a dalokat az Egyesült Államokban, amiből a terjesztő lemezcég körülbelül 0,70 dollárt kap és ebből 0,09 dollárt ad át a kiadónak. A kiadók többsége azonban jobb szereti a részesedését magától az értékesítő féltől behajtani, hiszen akkor az összeg közvetlenül kerül át hozzájuk.

"Általánosságban a zenészek azt szeretnék, ha a zenéjüket eladnánk" - mondta Joel Martin, az Eight Mile Style szóvivője. "Mi támogatjuk a letöltést. De azt minden partnerünktől elvárjuk, hogy a kiadóval is kössön szerződést. Az Apple így nem számol el nekünk, hanem csak a Universal Musicnak" - egészítette ki.

Martin arról is beszámolt, hogy az Apple több alkalommal megkereste az Eight Mile Style-t, hogy engedélyezze Eminem dalainak az értékesítését, de valamennyi megkeresés el lett utasítva.

Eminemnek egyébiránt nem ez az első jogvitája az Apple-lel. Még 2004-ben indított eljárást hasonlóan szerzői jogsértés miatt, mivel az egyik számát, a Lose Yourself-et használta fel a cég akkori televíziós kampányához, természetesen Eminem megkérdezése nélkül. A vita aztán peren kívül rendeződött.