Elhunyt Lee Hazlewood

Vágólapra másolva!
78 éves korában rákban meghalt Lee Hazlewood énekes, dalszerző és producer, aki az ötvenes-hatvanas évek egyik legnagyobb hatású alakja volt a popzenében. Legnagyobb sikereit a Nancy Sinatrával készített duettekkel érte el.
Vágólapra másolva!

Hazlewoodnál tavaly diagnosztizálták veserákot, és családja közleménye szerint augusztus 4-én, szombaton hunyt el Las Vegasban.

Az Oklahoma államból származó Hazlewood először az ötvenes évek ünnepelt rock and roll gitárosa, Duane Eddy producereként szerzett hírnevet magának, ám igazán Frank Sinatra lányával, Nancy Sinatrával készült felvételeivel lett sikeres.

Hazlewood nevéhez fűződnek Nancy Sinatra legnagyobb slágerei, melyek közül a These Boots Are Made For Walking a hatvanas évek egyik klasszikusának számít ma is, de a Some Velvet Morning, a How Does That Grab You, Darlin' vagy a Lady Bird - melyek közül több dalban Hazlewood is énekelt - is siker volt a maga idejében.

Ugyancsak ő írta Nancy Sinatra és édesapja 1967-es listavezető közös dalát, a Something Stupid-ot is. Később Hazlewood számos szólólemezt jelentetett meg, melyek közül többet is a korszak legnagyobbjai közé sorol a kritika, de ezek az albumok csak a közönség szűkebb rétegéhez jutottak el.

Öregkorára Hazlewoodból kultikus figura lett, aki előtt többen is tisztelegtek feldolgozással (a Primal Screamtől a Megadethig), illetve egy tribute lemezzel (Total Lee! The Songs Of Lee Hazlewood). Utóbbin olyan előadók énekelték dalait, mint Jarvis Cocker, a Tindersticks, Evan Dando vagy a Saint Etienne.

Hazlewood utolsó lemeze tavaly decemberben jelent meg Cake or Death címmel, melynek elkészítésekor már tudatában volt betegségének, és amelyen szabályosan el is búcsúzott a közönségtől.