Ismét megmentik a világot a popsztárok

Vágólapra másolva!
A globális felmelegedés és az éghajlatunkat érintő állandó változás problémakörére kívánja a most szombaton, július 7-én megrendezésre kerülő Live Earth koncertsorozat a figyelmet ráirányítani. Egy újabb monumentális jótékonysági zenei esemény, a két komoly előd, a Live Aid és a Live 8 után szimplán Live Earth. Mit, hol, miért - minden fontos tény, amit tudni kell a monstre rendezvényről, visszatekintve kicsit az előzményekre is.
Vágólapra másolva!

Annak idején, mikor Bob Geldof agyából kipattant egy jótékonysági összefogás kezdeményezése a popzenészek világában, még maga sem sejthette, hogy egyszer egy nap már sokadik formájában láthatja viszont eredeti ötletét. Főleg, hogy idővel őt is nélkülözve, egy újabb problémakör köré szerveződve hoznak létre valami hasonlót: csak a szlogenen és a hivatott célon változtatva áll össze a könnyűzene színe-java, hogy figyelmet keltsen. Ami most a globális felmelegedés elleni küzdelem, az pár éve még a harmadik világ segítése volt, előbb Live Aid, majd két éve Live 8 néven.

És ha egy ötlet kétszer jól bevált, igazán nincs is miért javítani rajta, csak némi új köntös kell és jöhet a folytatás. Az amerikaiak legalábbis így látták, csak egy újabb vesszőparipát sikerült találni: a globális felmelegedés aktuális környezeti hatásait. Ehhez már csak egy nagy formátumú ember kellett, aki nem más, mint a volt alelnök, Al Gore. Az ő politikai pályafutásának egyik fontos témája volt a környezetvédelem és azon belül is a világszintű felmelegedés okozta környezeti károk és eltolódások.

A probléma, mely elég régóta aggaszatja a szakértőket, az elmúlt pár évben már mindenki által érezhető jelenséggé vált. Gore ennek kapcsán érezte úgy, hogy érdemes a világ lakosságának figyelmét felhívni erre, amihez persze kellett egy igazán jó szervezőember, aki két éve még Bob Geldoffal szövetkezve hívta életre szervezőként a Live 8-et: ő Kevin Wall. A kapcsolatok és az infrastruktúra szinte teljes egészében adott volt a folytatás leszervezéséhez, ami szintén pár hónap alatt össze is állt.

Amihez persze a sztárokat sem kellett kérlelni, aki két éve igent mondott, annak ez a probléma is kellően szembeötlő lesz ahhoz, hogy csatlakozzon. Az idei főaktivista Madonna lett, aki külön dallal járult hozzá a koncertsorozat sikeréhez. A Hey You teljes bevételét a klímaváltozással foglalkozó Alliance for Climate Protection szervezetnek ajánlotta fel, és ezzel megírta a Live Earth himnuszát is. A helyszínek ezúttal London, New York, Sydney, Rio de Janiero, Tokió/Kiotó, Johannesburg, Hamburg és Sanghaj lettek, de egy fellépés erejéig egy antarktiszi kutatóállomást is bevettek a buliba, hogy valamennyi kontinens képviselve legyen. Sztárokban biztosan nem lesz hiány, hiszen Madonnától az újra összeálló Police-on át a Red Hot Chili Peppersig fellép majd a szakma krémje, és akkor még nem is szóltunk a meglepetés-fellépőkkel kapcsolatban keringő információkról.

Forrás: [origo]

A Police is szembeszáll a szén-dioxiddal



És hogy mit szól mindehhez Bob Geldof, aki az egészhez a mintát szolgáltatta? Nos, nincs túlzottan feldobva. "Mit akar Al Gore elérni ezzel az egésszel? Felhívni a figyelmet az üvegházhatásra? De hát mindenki tud a problémáról már évek óta. Kurvára tudatában vagyunk a globális felmelegedésnek!" - fakadt ki éppen Budapesten májusban, amikor egy nemzetközi üzleti tanácsadó cég konferenciáján járt fővárosunkban.

"A Live Earth-nek nincs végső célja" - idézi tovább az Independent Geldofot. "Én csak akkor vennék részt ebben, ha mondjuk konkrét környezetvédelmi intézkedéseket tudnék mutatni, az amerikai elnökjelöltektől, a képviselőháztól vagy multicégektől. Semmilyen garanciájuk nincs a szervezőknek, ezek nélkül pedig csak egy gigantikus popkoncert lesz, melyen sokadszorra felléphet mondjuk Madonna vagy a Coldplay."

Az ír zenész-koncertszervező-üzletember a Live Earth nevével sincs kibékülve: "Úgy hangzik, mint a Live 8. Sokan megkerestek már bennünket, hogy ezt tényleg mi szervezzük-e."

Érte a szervezőket több más kritika is - többek között az, hogy egy ilyen gigakoncert már csak a sztárokat szállító magánrepülőgépek által elhasznált üzemanyag miatt visszás a dolog -, ezek azonban nem tudták megállítani Gore-t és társait, így aztán szombaton kétmilliárd embert várnak a koncertekre, illetve a monitor vagy a tévé elé.

Az, hogy melyik színpadon ki és mikor lép fel, még talán maguk a szervezők számára sem teljesen világos még, de azért van számos világsztár, aki biztosan látható és hallható lesz szombaton. Két magyar tévé is adja az eseményt: bővebben itt.