Presser Gábor: Aki nem izgul, az hülye

Vágólapra másolva!
Ahogyan két éve az Illés, idén a magyar rocktörténet másik nagy klasszikusa, az LGT nyitja majd a Szigetet a nulladik napon, augusztus 7-én. Az eseményre már javában próbál a zenekar, egy alkalmat a sajtó is megleshetett, nézd meg a legjavát videón!
Vágólapra másolva!

- Na, mikor áruljuk el, hogy a Tomi kilépett? - kérdezte Karácsony Jánostól Presser Gábor percekkel azután, hogy hivatalosan el kellett volna kezdődnie a próbának, és az LGT négy tagjából csak hárman álltak vagy éppen ültek a helyükön.

Végszóra aztán megérkezett Somló Tamás ("Bocs, felébredtem, de aztán elaludtam..."), és elkezdődhetett a zenekar nyilvános próbája. Sajnos a tagok számításait keresztülhúzta a klímaberendezés hibája, melynek következtében a tervezettnél kicsit rövidebb ideig tartott a próba, hiszen az újságírókkal megpakolt teremből hamar elfogyott az oxigén.

Így aztán az Embertelen dal és az És jött a doktor dübörgött fel a hangfalakból, mindkettő hosszú hangszeres betétekkel elnyújtva, melyek alatt mindenki (még a vendégzenész Borlai Gergő is) kapott egy kis szólórészt, mintegy megnyugtatásul, hogy egyikük sem felejtett el zenélni. Persze mindenki tudja, hogy a Nagyszínpadon ez teljesen másik történet lesz, főleg, hogy Presserék ígérete szerint a koncert akár három óráig, sőt, még annál is tovább eltarthat majd, de mivel megfontolt és tapasztalt muzsikusokról van szó, nincs okunk kételkedni abban, hogy betartják azt, amit vállaltak.

A Locomotív GT július elseje óta próbál a pesthidegkúti Klebelsberg Kúnó kulturális központban, és a tagok elmondása szerint a legnagyobb problémát az okozta számukra, hogy eldöntsék, mely számok maradjanak ki a repertoárból. Valóban nem könnyű feladat, főleg, hogy a zenekar valamennyi korszakából játszik majd slágereket, tehát nemcsak az 1977-ben kialakult jelenlegi felállás dalai hangzanak majd el (próbálnák is meg kihagyni a Ringasd el magad-ot vagy az Ő még csak tizennégy-et...). Mindenesetre egy papírlap ott hányódott a próbateremben, rajta csupa LGT-slágerrel - remélhetőleg a tudósító csak a saját szemétől nem látta köztük a Gyere, gyere ki a hegyoldalba címét -, és ha valóban ez lesz a program, akkor bőven meg lesz töltve tartalommal az a három óra.

Emlékezzünk meg azért a korábbi tagokról is, akik ugyan nem lesznek ott a Szigeten, de korábban azért nem kis szerepet játszottak az LGT sikereiben: az elsőként távozó basszusgitárosra, Frenreisz Károlyról, illetve a két "disszidensről", a dobos Laux Józsefről és a zseniális gitárosról, az 1982-ben tisztázatlan körülmények között meggyilkolt Barta Tamásról. Utóbbi egész biztosan nem lesz ott a színpadon, de a másik kettő feltűnése sem valószínű, hiszen Presser szerint nem terveznek különösebb meglepetéseket, ráadásul a jelenlegi felállásnak már bőven volt alkalma begyakorolni a régi dalokat is.