Nincs nagy dobás a lemezpiacon

Vágólapra másolva!
A lemezlistákat vizsgálva néhány újdonságot hozó mérsékelt uborkaszezon jellemző az elmúlt hét zenepiacára. Amerikában tuti befutó T.I., a déli rapper, a briteknél tarol a Chemical Brothers, míg a németeknél és hazánkban zavartalan az állóvíz. Egyetlen lemez volt, amely megmozgatta az egész világot, ez pedig a Velvet Revolver nevéhez köthető, de ez is csak közepes sikert könyvelhetett el.
Vágólapra másolva!

Az amerikai lemezpiac az elmúlt hét óta visszafogott aktivitással termelt ki néhány új lemezt, amelyek közül az ismertebb nevek bejutottak a hét legjobban fogyó tíz albuma közé, a többi néhány pedig elszórva található a mezőny további részében. Az uborkaszezont kihasználva általában mindig megjelenik egy-egy erősebb név, aki a viszonylagos állóvízt kihasználva egyértelműen a csúcspozícióért startol. Ezt a számító marketinget követte ez alkalommal T.I., aki valószínűleg élesebb meccsen is megállta volna a helyét, így azonban bebiztosította magának az értékesítési rangsor legelőkelőbb pozícióját.

A déli rapperek Jay-Z-jének is nevezett MC 1980-ban látta meg a napvilágot Clifford Joseph Harris Jr. néven, majd gyerekkori beceneve alapján lett Tip, mivel azonban ezt rendszeresen félrehallották, rászokott a betűzésre. Egy idő után egy betű lekopott, így marad a T. I., az új lemez címét pedig ilyen formán értelmezve már némi skizofrénia látszik vegyülni a T.I. vs. T.I.P. névadásba. Az ilyen feltételezést azonban eloszlatja a rapper, mondván, itt csupán arról van szó, hogy senki sem olyan jó, mint ő, így saját magával kell versenyt vívnia.

Az egészséges önbizalom mellé azért némi önigazolás is társul, ugyanis T.I. már második lemezével éppen hogy csak lemaradt az R&B/hip-hop lista csúcsáról, amelyet a következő albummal be is pótolt. Tavaly már megszerezte élete első Billboard abszolút elsőségét a King című kiadvánnyal, ezt pedig most megismételte, méghozzá úgy, hogy az összesített első hely mellé egy R&B/hip-hop és rap rangsorban elért csúcspozíciót is mellékelt.

A Billboard következő új belépője a Guns N' Roses zenészei és a Stone Temple Pilots énekese által 2002-ben életre hívott projekt, a Velvet Revolver, amely nagy médiavisszhangú megalapulása óta második lemezével jelentkezett. A negyvenes éveiket taposó zenészek lendületből mit sem vesztve tértek vissza a Libertad című albummal, amely hozott ugyan egy mainstream rock listás negyedik helyezett dalt, a debütáló anyag eredményét nem tudta elérni. A Contraband című első nagylemez három éve elérte a csúcsot a stílushatároktól mentes toplistán, a mostani kiadvány viszont be kell, hogy érje az ötödik poszttal. Az első és az ötödik közé egyébként az előző heti dobogósok (Miley Cyrus, Kelly Clarkson és Bon Jovi) ékelődtek.

www.velvetrevolver.com

Velvet Revolver

Az aktuális Top 10-ben még egy újdonságot találunk, amelyet a volt Destiny's Child-tag, Kelly Rowland szállított Ms. Kelly címmel. Az énekesnő 2002-ben adta ki első szólólemezét Simply Deep címmel, amelyről a Dilemma című duett megalapozta a lánycsapat utáni egyéni karriert is. A most megjelent második album még jobban sikerült, mint az előző, kereskedelmi szempontból legalábbis biztosan, hiszen mindjárt hatodik az eladási ranglistán (az előző csak a 12. helyig jutott), és második az R&B/hip-hop lemezek között. A közvetlen élmezőny további részében az elmúlt hetek maradékait találjuk: Brad Paisley, Amy Winehouse, a Linkin Park és a White Stripes a sorrend.

A legjobb tízen túl a legközelebbi friss kiadvány a mozikban is jól teljesítő Transformers film zenei anyagát tartalmazó album, amely a 21. Az aktuális emo újdonságot a Silverstein hozta, amely a stílus hardcore-orientáltabb közönségét célozza meg, és már negyedik nagylemezével jelentkezett. Az Arrivals & Departures az összesített listán a 25., és egyúttal megszerezte a csapat első indie rangsorban betöltött első helyét is. Átlépve a slágerek világába, azt látjuk, hogy Jay-Z és Rihanna közös száma, az Umbrella továbbra is verhetetlenül áll a Hot 100 lista tetején. A második és harmadik helyezett egyaránt egy-egy helyezést feljebb lépve került mostani pozíciójába, így lett a Plain White T's dala, a Hey There Delilah a második, és Fergie a Big Girls Don't Cry-jal a harmadik.