Kétmilliárd ember látta a Live Earth-koncerteket

Vágólapra másolva!
Minden idők legnagyobb zenei eseményeként tálalták a szervezők a globális felmelegedés veszélyeire figyelmeztető, az egész világot behálózó Live Earth-koncertsorozatot. A záróakkordok az amerikai New Jersey állambeli East Rutherfordban és a Rio de Janeiró-i Copacabana strandon csengtek le vasárnapra virradóra.
Vágólapra másolva!

A 24 órás eseménysorozatot, amelynek fő támogatója a globális felmelegedést a nemzetközi politika figyelmébe ajánló Al Gore egykori amerikai alelnök volt, szombat reggel kezdték el Sydneyben. Előadások voltak Tokióban, Kiotóban, Sanghajban, Hamburgban, Londonban, Johannesburgben, valamint az Antarktiszon is, ahol tudósok álltak össze alkalmi zenekarrá egy kutatóállomáson felállított rögtönzött színpadon.

A New York közelében lévő Giants baseballstadionban mintegy 50 ezer néző előtt olyan csillagok léptek fel, mint Roger Waters, Alicia Keys, a Bon Jovi és a Police, amely a közelmúltban állt újra össze több mint 20 évi szünet után. Melissa Etheridge előadta az I Need To Wake Up című dalát, amely Gore Oscar-díjas filmjében, A kellemetlen igazság-ban is felhangzott. Megjelent a világhírű főemléskutató, Jane Goodall, aki egy csimpánzutánzással köszöntötte a közönséget. "Gyermekkorom óta nagyon sok minden elpusztult a Földön. Éppen ezért minden ember mindennapi cselekedete számít" - mondta a neves kutató.

Roger Waters egy afro-amerikai gyermekkórussal adta elő a Fal című rockopera legismertebb dalát, az Another Brick In The Wall-t, és a gyerekek trikóján így szólt a felirat: "Együtt fennmaradunk". A muzsikus már korábban bekapcsolódott a különböző nemzetközi humanitárius és szociális akciókba. Egyik szóvivője a Millenium Promise szervezetnek, amely a szegénység és a malária ellen hirdetett harcot. A koncert záróakkordja a Sting vezette együttes híres dala, a Message In A Bottle volt, amelyet együtt adtak elő John Mayer amerikai blues-gitárossal és Kanye West rapperrel.

Sting és a környezetvédelem már évtizedek óta összefonódik: több mint 20 éve e mozgalmak egyik himnusza a One World című dala, és köztudott róla, hogy élére állt az amazonasi esőerdők megmentéséért indított kampánynak is. Megjelent az ugyancsak elkötelezett környezetvédő, Leonardo Di Caprio is, aki hangsúlyozta: "Ami egykor még scifinek tűnt, ma már letagadhatatlan. valóság. Nem engedhetjük meg magunknak azt a luxust, hogy becsapjuk a következő nemzedékeket." A koncert végén Gore is felment a színpadra. "Gyűjtsétek össze mindezt az energiát szívetekben és segítsetek megoldani a klímaválságot" - mondta az amerikai politikus.

Több százezren énekeltek és táncoltak Rio de Janeiróban a Copacabanán a Live Earth egyetlen ingyenes koncertjén, és a rendezvény egybeesett annak ünneplésével, hogy a világ új hét csodája közé választották a brazil nagyváros fölé magasodó Megváltó Krisztus-szobrot. Ez utóbbi bejelentésének tiszte Marcelo Falcaoé, a Rappa együttes énekeséé volt, aki társaival együtt a város egyik nyomornegyedéből, Engenho Novóból származott. Falcao egyúttal megragadta az alkalmat, hogy felhívja Rio kormányzójának és polgármesterének figyelmét: több fogékonyságot és szeretetet tanúsítsanak a szegény közösségek iránt.

Xuxa, a népszerű brazil énekesnő és tv-műsorvezető állatoknak öltözött gyerekekkel együtt adta elő műsorát. Macy Gray amerikai soulénekesnő fehér ruháján a következő fekete felirat volt olvasható: "Dárfúr, riadókészültség". Az énekesnő John Lennon Give Peace A Chance-ével énekeltette meg a közönséget. A riói koncert, amelyet a helyi hatóságok először nem akartak biztonsági okokra hivatkozva engedélyezni, végül rendbontás nélkül zajlott le. Az utolsó fellépő Lenny Kravitz, az amerikai rockgitáros-énekes volt.

A rendezvényeket, amelyeket a helyszínen és tv-közvetítésekben a becslések szerint kétmilliárd ember látott, legalább annyian nevezték "feleslegesnek", mint "hasznosnak". Az első, célzott jótékonysági koncertnek, az 1971-es, George Harrison és Ravi Shankar szervezte Banglades-koncertnek még az volt a mottója, hogy "segíts megmenteni néhány életet". Most az egész Föld megmentéséről volt szó.