Kis lökés, nagy lépés - megvannak a PANKKK-pályázat nyertesei

Vágólapra másolva!
Könnyűzenei előadók első lemezéhez osztott támogatást a PANKKK zsűrije, méghozzá összesen hétmillió forint értékben. Ez a programban részt vevők reményei szerint huszonöt amatőr zenekarnak adja meg azt a kis lökést, amely kellene a karrier valódi beindításához.
Vágólapra másolva!

Majdnem napra pontosan két éve hirdette meg a PANKKK programot Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és az akkori kultuszminiszter, Bozóki András. A Program A Nemzeti Kortárs Könnyűzenei Kultúráért elnevezésű intézkedéscsomag elsőrendű céljaként "a színvonalas élőzenei programok támogatása a pop-rock, világzene és jazz műfajok területén" volt meghatározva.

A miniszter ezenkívül még komolyabb célkitűzéseket is meghatározott: "A pop és könnyűzene ugyanúgy, mint más műfajok, a kortárs kultúra részévé váljon, és szeretnénk elérni azt is, hogy a piaci körülményei kialakulhassanak és működőképessé váljanak" - mondta Bozóki András 2005 nyarán az [origo] Vendégszobájában.

A programmal és különösen annak megvalósításával kapcsolatban kezdettől fogva számos kérdés merült fel, és az aggályok csak felerősödtek akkor, amikor az oktatási és a kulturális tárcát a 2006-os választások után összevonták, és a PANKKK-ot látványosan felkaroló Bozókinak mennie kellett.

Innentől kezdve a PANKKK folytatásáról egymásnak ellentmondó hírek jelentek meg, és még idén márciusban sem lehetett tudni biztosan, lesz-e idén PANKKK, és ha lesz, akkor a magyar állam mennyi pénzt áldoz a célra. Hogy pontosan milyen megfontolások alapján döntött a kormány, az talán már soha nem fog kiderülni, mindenesetre április közepén kiírták azt a pályázatot, amely fiatal zenekarok első lemezének elkészítésére vonatkozott, illetve élő könnyűzenei tehetségkutató versenyek lebonyolítására is akkortól kezdve pályázhattak a rendezvényszervezők.

Mindkét pályázat beadási határideje május 18. volt, az eredményeket pedig május 31-re ígérték. Nos, a fehér füst felszállt, és kiderült, melyik az a huszonöt zenekar és az a tizennégy rendezvény, amelyik izgatottan lesheti a bankszámláját. Persze nem csillagászati összegről van szó: a zenekarok lemezére összesen bruttó 7 millió forint, míg a tehetségkutatókra bruttó 2,4 millió forint jutott.

Mindkét pályázatban egyébként maximum 400 ezer forintot igényelhetett egy-egy pályázó (természetesen ez az összeg is bruttóban értendő, akárcsak a többi), ám míg a zenekarok közül 227-en, addig a rendezvényszervezők közül 72-en pályáztak. A PANKKK honlapján meghallgatható valamennyi pályázó előadó két dala, mint ahogy a pályázat további részei is nyilvánosak, beleértve az igényelt összeget.

A tolongásból már látszott, hogy hiába tűnik kevésnek ez a 400 ezer forint ahhoz, hogy akár csak pár száz rendes CD-t legyártson és forgalmazzon, egy saját magára utalt, nem lemezkiadók által futtatott zenekar számára bármekkora hozzájárulás jól jön. Ilyenkor szokott fellángolni a vita, hogy szükséges-e az, hogy a magyar állam finanszírozza kezdő metál- vagy punkzenekarok lemezét, ami normális popzenei élettel rendelkező országban mindenképpen adekvát kérdés, nálunk azonban más a helyzet.

Az amatőr előadóknak sehol sem egyszerű betörniük a piacra, Magyarországon viszont egyszerűen nem létezik piac, éppen ezért irreálisnak tűnik azt elvárni egy zenekartól, hogy tartsa el magát a koncertbevételekből, lemezkiadás meg már pláne szóba sem jöhet. Illetve nem irreális, hiszen sok kis zenekar láthatóan jól működik pályázati pénzek nélkül - viszont túlnyomó többségüknek nem is lesz soha lemeze, hacsak nem lesz olyan szerencséje, mint mondjuk a The Moognak, melyet egy külföldi kiadóval hozott össze a jó sorsa.