Tiszteletbeli magyar lett Béla Fleck

Vágólapra másolva!
"Tiszteletbeli magyar" címet kapott Béla Fleck, a világ egyik legelismertebb amerikai bendzsóművésze, akinek eddig mindössze annyi magyar kötődése volt, hogy Bartók Béla tiszteletére nevezték el szülei, akik egyébként nem magyar származásúak.
Vágólapra másolva!

"Nagyon jól eső érzés, meg fura is" - mondta az MTI-nek Béla Fleck, bevallva, hogy eddig egy kicsit mindig szomorúnak érezte magát, amiért nem magyarnak született. "Gyerekkorom óta mindenki azt kérdezte tőlem, hogy magyar vagyok-e?" - mondta, s hozzáfűzte, "most már mondhatom, hogy tiszteletbeli magyar vagyok".

Sokan a dzsessz-bendzsózás legnagyobb, úttörő alakjának tartják; a szakma eddig kilenc Grammy-díjjal jutalmazta tehetségét, csaknem két tucatszor jelölték az elismerésre. Béla Flecket Georgia állam fővárosában, Atlantában avatta "tiszteletbeli magyarrá" a napokban Simonyi András washingtoni magyar nagykövet.

Az 1958-ban New Yorkban született Béla Fleck elmondta, hogy Bartókon kívül több zeneszerzőhöz is kötődik nevében. Mint elmesélte, szülei megegyeztek abban, hogy ha fiuk születik, az apa választ nevet. A klasszikus zene és különösen a közép-európai muzsika iránt rajongó apa három zeneszerző, Bartók, Dvorák és Janácek tiszteletére három keresztnevet adott fiának, aki Béla Anton Leoš Fleck lett. (Bélának van egyébként egy fivére is, aki hozzá hasonlóan három klasszikus zeneszerző nevét viseli a szülei közötti "egyezség" nyomán.)

"Talán a sorsnak vagy a véletlennek köszönhetően lettem zenész, bár klasszikus zenét nem tanultam, és nagyon sokáig fogalmam sem volt Bartók zenéjéről" - mondta. Megjegyezte ugyanakkor, hogy Bartókot és őt a közös néven kívül a zeneszerzés is összeköti. Az Amerikában a valaha élt legismertebb magyarok közé tartozó, New Yorkban elhunyt Bartók Béla különlegességének tartja, hogy a népzenét kutatta, és a fellelt motívumokat átültette a klasszikus zene nyelvére. Béla Fleck magáról pedig azt mondja, hogy olyan zenész, aki a tradicionális amerikai muzsikát "oltja dzsesszbe".

Béla Fleck, aki az év 365 napjából csaknem 200-at külföldön tölt koncertezéssel, hamarosan Oroszországban is fellép a híres dzsessz-zongoristával, Chick Coreával. Idén első ízben járt Magyarországon.

"Már régen szerettem volna látni Magyarországot, de korábban senki nem hívott" - jegyezte meg sajnálkozva, de azt mondta, biztos utazik még "tiszteletbeli hazájába", talán jövőre, idén ugyanis már túl sűrű a koncertnaptára. A zenész elárulta: tervei között szerepel, hogy valamilyen Bartók-munkát, mondjuk egy zongoradarabot átírjon bendzsóra; Chick Corea is erre bátorítja.

A bendzsóművész nem kívánta meghatározni, milyen stílusban játszik, szerinte ez nem is igazán számít, a lényeg, hogy zenéje elérje az embereket. Bevallotta, hogy igazából saját magának játszik, de szerencsés, mert ez a közönségnek is tetszik. Személy szerint nagyon kedveli az eredeti indiai és afrikai zenéket, a dzsesszt természetesen, és a jó popzenét is szereti, abból is tud ihletet meríteni. Saját "alapmotívumának" a bluegrasst nevezte, amely Tenessee, Észak-Karolina és Kentucky "tradicionális helyi zenéje", ennek előadóit magas fokú virtouzitás jellemzi.

A magyar nevet viselő világhírű zenésznél "nagyobb propagandát Magyarország számára nem tudok elképzelni" - mondta Simonyi András nagykövet az MTI-nek, utalva arra, hogy a világot járó művész a keresztnevével mindenhová magával viszi a magyar Bartók Bélát. A nagykövet elmondta, hogy "tiszteletbeli magyar" cím persze nincsen, adományozása "teljesen ártatlan dolog", de nem ütközik jogszabályba. Véleménye szerint "szükség volna arra, hogy azokat a külföldieket, akik nagyon komolyan közel érzik magukat valamilyen módon Magyarországhoz - elválasztva a rutin kitüntetési rendszertől - elismerjük".