Agyvérzést kapott Bo Diddley

Vágólapra másolva!
A rock and roll zene egyik gitáros legendája, Bo Diddley a múlt vasárnap agyvérzést kapott. Jelenleg a nebraskai Creighton University Medical Centerének intenzív osztályán ápolják.
Vágólapra másolva!

Az idén 79. életévébe lépő amerikai rock and roll zenész, Bo Diddley súlyos agyvérzést szenvedett. Az első orvosi vélemények szerint a vérzés főleg az agya bal féltekéjét érintette, sajnálatos módon pont a beszédközpont sérült meg súlyosan - adta közre Diddley sajtószóvivője, Susan Clary. További információkat viszont nem árult el a zenész állapotáról, annyit tudni csak, hogy jelenleg megfigyelés alatt tartják, és még nem lehet tudni, hogy hány hétig lesz kénytelen még kórházban tartózkodni.

Diddley-t korábban már kezelték magas vérnyomással és cukorbetegséggel, sőt állítólag már látható jelei voltak a múlt vasárnapi Iowában adott koncertjén az agyvérzésnek, a jelenlévők elmondása szerint eléggé zavartan viselkedett.

Diddley-t hiába ismerte el a zenei szakma tudásáért és óriási zenei ötleteiért, mint például a névjegyéül szolgáló ritmusmegoldásért - amivel annak idején a rhythm and blues műfajába jellegzetes ütemeket épített bele -, nem lett belőle közismert zenész, holott olyan sztárok kölcsönözték tudatosan Bo Diddley muzsikájának híres ütemeit, mint Elvis Presley vagy a Rolling Stones. Azzal is elég sokat kellett várnia, míg a szakma a rock and roll műfaj szülőatyjai közé sorolja, 1987-ben viszont bekerült a Rock and Roll Hírességek Csarnokába, de nevét a mai napig nem találhatjuk meg a legmeghatározóbb zenészek listájának élmezőnyében, holott életművével maximálisan kiérdemelné ezt a pozíciót.

Talán csak az alábbi kiemelkedő megtiszteltetések próbálták helyretenni a szakma igazságtalanságait az évtizedek során: 1998-ban a Grammy-díjkiosztón életműdíjat vehetett át, 2004-ben a Rolling Stone magazin minden idők legnagyobb zenészeinek 100-as listáján a 20. helyen említette meg, 2005-ben pedig az Uncut magazin Diddley 1958-as debütáló korongját egy újabb 100-as listán tüntette fel, mely a 100 legmeghatározóbb zenei, filmes és televíziós pillanatokat vette górcső alá.

Utoljára 2005-ben turnézott, amivel zenei karrierjének fél évszázados jubileumát kívánta megünnepelni. A koncertsorozat Ausztrália, Európa és Észak-Amerika koncerthelyszíneit érintette, amit múlt évben egy egyesült államokbeli turnéval fejezett be, mindemellett a Katrina hurrikán áldozatainak megsegítésére szervezett koncerten is zenélt.