Vágólapra másolva!
Ma este világszerte közel 150 millió tévénéző szeme láttára mérkőzik meg Rúzsa Magdi az Eurovíziós Dalfesztivál elődöntőjében a továbbjutásért. Az előzetes szavazások alapján Magdit a döntőbe várják a külföldi szakértők.
Vágólapra másolva!

Rúzsa Magdi több hetes felkészülés és próbasorozat után ma este bizonyíthat az Eurovíziós Dalfesztivál első megmérettetésén, ahol nem kisebb a tét, mint hogy Magyarország bekerül-e a szombati döntőbe. Az esélylatolgatások már hetek óta tartanak, a leglelkesebbnek számító Egyesült Királyságban például külön fogadásokat is kötöttek, igaz, itt a végleges győztes személyére lehetett pénzbeli téteket emelni.

A BBC külön közvélemény-kutatást tartott, melyben a verseny korábbi győztesei és a fesztivál klubokba tömörülő rajongói vettek részt szerte a kontinensről. Valamennyi szavazó egy top 10-et állított össze úgy, hogy a saját országából érkező versenyzőre nem adhatott szavazatot. Ez alapján a legesélyesebb a német színekben induló jazz zenész, Roger Cicero, akit a svájci, a szerb, a grúz és a spanyol versenyző követ. Rúzsa Magdi ugyan a felmérésben résztvevők top 10-ébe nem került be, de a mai elődöntőből azért továbbjut a szavazók szerint.

Az északi országokban televíziós szavazáson mérték le az átlagemberek véleményét, ahol viszont Rúzsa Magdi a második helyet csípte el. De hasonlóan vélekednek a vajdasági lányról a helyszínen dolgozó hangmérnökök is, akik az egyik legjobb hangú énekesnőnek titulálják. Magdi és zenekara az elmúlt pár napban próbáról próbára sietett, hiszen a mai élő műsor nem kevés előzetes szervezést és gyakorlást igényel a résztvevőktől. A folyamatos interjúk és sajtótájékoztatók mellett már a finn közönségnek volt lehetősége Magdi produkcióját meghallgatni, egy helyi ír pubban mutatkozhatott be a vele együtt kiutazott saját zenekarával, akik egyébként a lemezén is közreműködő Závodi Gábor, Madarász Gábor, Hoffer Péter és Kovács Barnabás alkotta csapat.

A mai fellépés próbái alapján a verseny minden pillanatát követő esctoday.com oldal szerint egy jóval dalorientáltabb előadásra számíthatunk. "Nem egy dinamikus kameramozgású, sokkal inkább Magdi arcára koncentráló közeli képek kísérik majd. A képernyőkön ez láttatja legjobban azt a lélekemelő előadást, mely nem biztos, hogy megérint mindenkit, de a blues zene szerelmeseit mindenképpen" - fogalmazott az esctoday.com.

A látvány elég visszafogott lesz, a próbák képei alapján Magdi egy buszmegálló díszletében lép fel, miközben őszies hangulatot árasztva, hulló sárga falevelek kísérik majd a fellépést. Sőt, még az is megeshet, hogy ismét mezítláb lép színpadra, ami egyszer már segítette azt az önbizalmat, amivel a Megasztár válogatásán a középdöntőbe került. A lassú blues dal választásával kapcsolatban többen is faggatták a lányt. "Tudom, hogy itt a kommersz zene a trend, de ez nem az én stílusom. Mindig is a rockzenét és a rockbandákat szerettem" - adta meg a választ a külföldi újságírók kérdésére.

Az Eurovízós Dalverseny elődöntőjén 28 ország előadói közül élő adásban zajló szavazás során tízen juthatnak tovább a két nap múlva esedékes döntőre, ahol a négy alapító ország (Franciaország, Nagy-Britannia, Németország, Spanyolország) és a múlt évi legtöbb pontot szerzett tíz ország művészeivel kiegészülve 24-en küzdhetnek meg az első helyért. A Dalversenyt élő adásban 21 órától a Magyar Televízió fogja közvetíteni Gundel Takács Gábor műsorvezető segédletével.