Sörpadok helyett szusibár a Balaton-parton

Vágólapra másolva!
Eldőlt, Balaton Sound lesz a neve annak a fesztiválnak, amelyet július 12. és 15. között rendeznek majd Zamárdiban, a tavalyi EFOTT helyén. Jön a Beastie Boys, a Basement Jaxx, Kruder & Dorfmeister és a Nouvelle Vague, a helyszín pedig szándékosan nem "fesztiválos" lesz majd, hanem inkább a kulturált környezet és persze közönség a cél.
Vágólapra másolva!

Végre hivatalosan is bejelentették a jól értesült internetes oldalakon már hónapok óta keringő, júliusi Balaton-parti zenei fesztivál megrendezését a Sziget Szervezőiroda mai sajtótájékoztatóján.

Az egyetlen igazán új információ a korábbi híresztelésekkel kapcsolatban a fesztivál neve volt, melyet a sajtótájékoztatón szavaztattak meg a szervezők, akik egymás között nem tudtak dűlőre jutni. A jelen levő újságírók többsége végül is a Balaton Sound elnevezés mellett döntött, ez lesz tehát a július 12. és 15. közötti fesztivál neve, amelyet a tavalyi EFOTT helyén, Zamárdi szabad strandján tartanak majd meg.

A Sziget Kulturális Szervezőiroda a Csodák Palotája előtti füves területen adott ízelítőt abból a fajta vendéglátásból, amit a fesztiválra ígérnek. Vagyis ha minden igaz, akkor a Balaton Soundon lehet majd kapni hekket, lángost és egyéb, tipikusan "vízparti" finomságokat, no meg csapolt holland sört is.

Önmagában persze a fentiek még nem elegendők egy fesztivál megrendezéséhez, tehát a hangsúly természetesen a zenén lesz. A fellépők alapján úgy tűnik, hogy a szervezők a Szigetnek valamiféle "lounge" verzióját kívánják megrendezni, ahol nem iszappal összekent, vékonypénzű, hosszú hajú gimnazisták, hanem konszolidált és elegáns fiatalok sétálgatnak majd csapatosan.

Persze a Beastie Boys vagy a Basement Jaxx fellépése ennél jóval szélesebb réteget is vonzani fog, ám a további sztárfellépőnek kikiáltott előadó (Kruder & Dorfmeister, José Padilla vagy a Nouvelle Vague) inkább a tóparti relaxálást sejtteti, sem mint nagyszínpados zúzást, de a szervezők ígérete szerint például az elsőként említett osztrák DJ páros Zamárdin kívül idén csak Londonban mutatja be speciális programját, példátlan vizuális megoldásokat ígérve.

Fotó: Hajdú D. András

Mint azt a Sziget Szervezőiroda vezetője, Gerendai Károly elmondta, a programok összeállítása szándékosan különbözik a magyar fesztiválon megszokottaktól: egyrészt a külföldi fellépők többsége miatt, másrészt pedig azért, mert a hazai fellépők sem feltétlenül a legnagyobb fesztiválkedvencek közül kerülnek ki, hanem "a hely hangulatához inkább illő" zenekarok mellett döntöttek.

Ne keressük tehát a Tankcsapda vagy a Kispál nevét a Nagyszínpadon, helyettük a Pannónia Allstars Ska Orchestra, az Emil Rulez!, a Belga, a Quimby és a Hiperkarma próbál majd minél jobban passzolni a fesztivál nemzetközi arculatához. Igaz, a Kispál és a Borz nevével más helyszínen találkozhatunk, hiszen Lovasiék a csendes-ülős műsorukat azért előadják majd. Érdekes módon a fent vázolt hangulathoz talán leginkább illő magyar előadó, Yonderboi a jelek szerint nem lesz ott a Balaton Soundon, helyette a Zagar kárpótolhatja a közönséget.