Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Iggy Pop közönségén szörfözve ünnepelte születésnapját

Vágólapra másolva!
A punk keresztapjaként emlegetett rocklegenda, Iggy Pop szombaton koncerttel ünnepelte hatvanadik születésnapját.
Vágólapra másolva!

Iggy Pop szokás szerint félmeztelenül és öv nélküli farmernadrágban adott koncertet a San Franciscó-i Warfield színházban, s hatvanéves kora és a végigdrogozott évtizedek ellenére ifjú titánként hódolt a "stage diving" - azaz a színpadról a közönség soraiba ugrálás - népszerű gyakorlatának. Legendás zenekara, a Stooges harminc év után 2003-ban állt össze, s a régi zenésztársak a koncert vége felé a közönséggel együtt elénekelték a Happy Birthday-t, miközben a plafonról Iggy Pop arcképével díszített lufik hullottak alá.

Az énekes túl sokat nem foglalkozott az eseménnyel, rövid köszönetnyilvánítás után ugyanazt a műsort nyomta le, amiről az elmúlt negyven évben híressé vált: őrültként rohangált fel és alá a színpadon, köpködte a közönséget, felugrott a hangfalakra, és dobálta a mikrofonállványt.

Bár mostanság már kimarad a repertoárjából saját maga késsel és üvegdarabokkal való szurkálása, nem keni össze magát mogyoróvajjal és nem is sebzi fel a száját a mikrofonnal, még így is több energia van benne, mint jó néhány olyan rocksztárban, aki körülbelül harmadannyi éves, mint Iggy.

A Stooges első, rocktörténeti jelentőségű, cím nélküli lemeze1969-ben jelent meg, és ugyan megjelenésekor nem keltett nagy feltűnést, de a zenekar hamar kultikus státusra tett szert, és a pár évvel később kibontakozó punkmozgalom idején már egyöntetű tisztelet övezte a bandát. Az együttes azonban ezt a sikert már nem érte meg, 1973-ban ugyanis feloszlott, és frontembere, Iggy Pop (eredeti nevén James Newell Ostenberg) sikeres, noha számos buktató nehezítette szólókarrierbe kezdett. A Stoogest - valamennyi balhés és önpusztító rockzenekar prototípusa - igazán az ezredforduló utáni garázsrock-revival kapcsán emlegették sokat, akkor már nem volt olyan valamirevaló zenekar, amely ne emlegette volna Iggyéket a legfontosabb ihletői között.

Iggy Pop a Stooges élén jelenleg az Egyesült Államokban turnézik egészen május 4-ig, utána pedig egy rövidebb európai koncertkörút következik.

[origo]/MTI

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről