A hazai árut vitték a lemezvásárlók

Vágólapra másolva!
A világ lemezpiaca továbbra is virágzik, a világ különböző részein azonban más-más volt az aktuális sláger, az elmúlt héten jellemzően mindenki háztáji kedvenceinek örült. Amerikában a country nagyágyúi taroltak, a briteknél a Maximo Park a nyerő, a németek is saját énekeseiket favorizálják, és itthon szintén a hazai kedvencek vezetnek.
Vágólapra másolva!

Az amerikai lemezpiacon ismét nagy volt a mozgolódás az elmúlt héten. Friss megjelenésekből már a Top 10-ben sincs hiány, a legjobb tíz fele ismét lecserélődött, de jutott még újdonság a középmezőnyre is bőven. A csúcspozíciót ez alkalommal az utóbbi idők legnagyobb slágereit felvonultató NOW! válogatássorozat legutóbbi, 24. epizódja szerezte meg, ettől függetlenül viszont teljes mértékben a country győzelmének tudhatjuk be a hetet. A dobogó további két fokán egyaránt country lemezeket találunk, valamint keretet adva az élbolynak, a tizedik szintén egy amerikai hagyományőrző stílusból származó album.

Az előző heti vezető pozícióból került a második helyre a jelenlegi legnagyobb amerikai country sztár, Tim McGraw új lemezével, a Let It Go-val. Utána sorjázott fel új belépőként Martina McBride, akinek frissen megjelent sorlemeze, a Waking Up Laughing most a harmadik. Ha az énekesnőt megelőző cowboyt vesszük példának, és neki keresnénk a női megfelelőjét, már ami a sztárstátuszt illeti, valószínűleg nem McBride-ra esne a választásunk, de az elvitathatatlan, hogy a '90-es évek vége óta ő is megkerülhetetlen és alapvető alakjává vált a kortárs amerikai countrynak. Nem a berobbanó siker jellemző rá, inkább az évek során fokozatosan vívta ki magának az elismerést. Első lemeze már ugyan felkerült saját stílusának eladási listájára és az összesített rangsorba is, de még csak a futottak még kategóriában, majd ezen javított évről-évre. 2001-es Greatest Hits válogatása volt az első átütő kereskedelmi siker, azóta pedig már a legjobbak közt jegyzik, mostani albumával pedig meg tudta ismételni a két évvel ezelőtti összesített listán elért harmadik helyezést, ami az eddigi csúcsot jelenti McBride számára.

A dobogós helyezettek után rögtön további két újdonságot találunk a sorban, amelyek közül előkelőbb helyen végzett a múlt héten már a briteknél bemutatkozott új Hilary Duff lemez, a Dignity. A tévés tinisztárból lett énekes új lemezét hatalmas várakozás előzte meg, hiszen az utóbbi időben szinte szállóigévé vált, hogy ha lehet utódja Britney Spearsnek az USA-ban, akkor az Hilary lehet. Neki ugyanis megvan az az ikon szerepe a tinik között eddigi tévészereplésének köszönhetően, amivel énekesként is hasonló státuszt tölthet be. Eddigi albumai után úgy tűnt igazuk is lehet a jósoknak, most azonban némi csavar került a történetbe azzal, hogy Duff egy imázsváltás nyomán kislányból dívává vált. Kérdés, hogy ennek vagy az aktuális lemezdömpingnek tudható be, hogy elmaradt a megjelenéssel várt csúcsra törés, mindenesetre a piacra dobás utáni héten a fiatal énekesnőnek be kell érnie a negyedik hellyel.

Forrás: [origo]

Hilary Duff


Az ötödik pozícióban egy ismeretlen ismerős szólója található, a legnagyobb slágereket producerként jegyző Timbaland saját kiadványa, a Shock Value. Az eddigi munkássága kapcsán felhalmozott ismeretségekből született együttműködésekkel telezsúfolt lemez a nagy nevek miatt papírforma szerint éppúgy kéne, hogy az élre szökkenjen, mint a NOW válogatásnak, ez azonban mégis elmarad. Sokszor hangoztatott megjegyzés, hogy Timbalandnek jobban áll a háttérszerep, és az igazán nagy dobásokat úgy könyvelhetjük neki, ha ő megmarad a produceri széknél. Azt azonban érdemes megjegyezni, hogy mindettől függetlenül az összesített lista ötödik helyezése sem szégyellni való eredmény, és hogy aktuális slágere, a Nelly Furtadót és Justing Timberlake-et szerepeltető Give It To Me jelenleg a Hot 100-as lista csúcsán székel. Ezzel talán végre Timbaland megkapja szólóban is az elismerést.

Forrás: [origo]

Timbaland


A következő újdonság a nyolcadik helyen induló Paul Wall lemez, a Get Money Say True. A houstoni rapper és dj meglehetősen rapszodikus teljesítménye során ez a második kereskedelmileg is átütő sikerű album a két évvel ezelőtti Controversy Sells után. A 2005-ös kiadvány egyaránt meghódította a rap és az összesített lista csúcsát is, amit a mostani lemez nem tudott megfejelni, de a rap albumok rangsorában most is az élre lépett. A Billboard első tízes fogatában az utolsó helyen találunk még újdonságot, amely a bluegrass területéről érkezik, ezzel az amerikai hagyományok keretébe foglalva a Top 10-t. Alison Krauss az egyik legnagyobb alakja a countryt bluesszal, dzsesszel, valamint angol és ír folkkal ötvöző stílusnak, megjelenései pedig sorra jól szerepeltek, kiváltképp a munkásságát összegző előző gyűjteményes kiadvány. A mostani album ismét egy ilyen válogatás, így várható is volt a jó eredmény, a tizedik pozíció pedig Krauss eddigi legjobb eredménye a Billboard 200-on.

Forrás: [origo]

Paul Wall


Elhagyva az élmezőnyt további újdonságokat találunk, rögtön a 11. helyen egy country koncertfelvételt, amit a nyers gitárzenéjéről ismert Chevelle követ, utóbbi ezzel megszerezve élete második legjobb helyezését a ranglistán új lemezével, a Vena Será-val. Az ezt követő új belépők között találunk humoristát (Larry The Cable Guy, 16.), testvérek által művelt déli rockzenét (Kings of Leon, 25.) és aktuális emót (The Academy Is..., 32.), a nálunk legismertebb név azonban talán a 36. poszton beköszönő Static-X. A techno-metálban utazó csapat a kritikák szerint eddigi egyik legerősebb lemezét hozta össze most Cannibal címmel, amely egyelőre úgy tűnik, inkább csak a rajongók körében arat osztatlan sikert.

A slágerpiacon a már említett Timbaland számé most az egyértelmű fölény, ami a múlt heti 42. helyről ugrott fel a csúcspozícióba. Utána sorban a múlt hét sztárjait találjuk Akon, Gwen Stefani, Fergie és Mims formájában. Különös újdonság a Hot 100-as listán a Linkin Park felbukkanása, akik már hamarosan megjelenő új nagylemezüket igyekeznek promótálni a What I've Done című számmal, ami rögtön hetedikként nyitott a slágerlistán.