A Beatles rendezte jogvitáját lemezkiadójával

Vágólapra másolva!
A Beatles jogait kezelő Apple cég egyezségre jutott a zenekar kiadójával, az EMI-jal: a zenekar közel 30 millió angol font  jogdíjat követelt az 1994 és 1999 közötti időszak lemezeladásai után. A kiadó illetékesei már a Beatles-életmű letölthetővé tételén dolgoznak.
Vágólapra másolva!

A napokban végre peren kívüli megegyezésre jutott a Beatles és kiadója, az EMI egy évek óta tartó jogvitában.

2005 decemberében a Beatles jogait kezelő Apple társaság követelést nyújtott be a londoni legfelsőbb bíróságra, valamint egy New York-i bíróságra is az EMI és társcége, a Capitol ellen. Az ügy lényege, hogy a Beatles-lemezek 1994 és 1999 közötti eladásai után járó jogdíjakat a kiadó állítólag nem fizette ki a zenekar képviselői számára, melynek értéke nem kevesebb, mint 300 millió angol fontot jelent. Többek között ebben az időszakban látott napvilágot a Beatles-életművet összefoglaló Anthology címet viselő válogatássorozat három darabja is. A feleknek most peren kívül sikerült megegyezniük, a részletekről azonban nem kívánnak nyilatkozni. Az EMI lemezkiadó ekképpen foglalta össze a megállapodás lényegét a Billboard.com-nak: "Megerősíthetjük, hogy sikerült egy mindkét fél által elfogadható megállapodást kötnünk, de ennél többet nem árulhatunk el az egyezségről."

Mindezt megelőzően az Apple cég februárban sikeresen megállapodott a névhasználat ügyében az Apple Computersszel, így a legfőbb akadály is elhárult az elől, hogy a Beatles-dalok végre felkerülhessenek az iTunes letöltő oldalára. Pár nappal ezelőtt egyébként az EMI egyik vezetője, Eric Nicoli nyilatkozatában már tett utalást arra, hogy jelenleg is dolgoznak azon, hogy hamarosan legálisan is letölthetővé tegyék a teljes Beatles-katalógust.

Az Apple céget egyébként 1968-ban alapította meg a Beatles zenekar, míg a négyes lemezanyagai licencszerződés értelmében az EMI kiadásában láttak napvilágot. A londoni székhelyű Apple-t Neil Aspinall vezette, aki több mint 45 éven dolgozott így a Beatlesnek, és akinek a helyét a napokban a Sony BMG egyik vezetője, Jeff Jones vette át.