Meghalt a Kiss egykori gitárosa

Vágólapra másolva!
A múlt csütörtökön agyvérzés következtében tragikus hirtelenséggel elhunyt a Kiss egykori gitárosa, Mark St. John. Mark annak idején a harmadik gitárosként érkezett a bandába
Vágólapra másolva!

51 éves korában agyvérzés következtében vesztette életét a néhai Kiss-gitáros, Mark St. John. Polgári nevén Mark Leslie Norton a Kiss harmadik gitárosa volt, és Vinnie Vincentet váltotta 1984 márciusában, miután a zenekar két vezetője, Gene Simmons és Paul Stanley megvált a zenésztől. Mark St. John leginkább stúdiózenészként és gitártanárként vált ezt megelőzően ismertté, alkati okokból kifolyólag mindig is jobban érezte magát a stúdióban, így igazándiból a Kiss szempontjából is főleg a lemezkészítés során mutathatta meg gitártudását. A sokak szerint egyik legerősebb Kiss-albumok egyikén, az Animalize-on működött közre, mely a banda nyolcvanas évekbeli, még maszk nélküli korszakának meghatározó lemeze volt. A világ körüli turné próbaidőszaka alatt egy súlyos izületi betegséget (Reiter-szindróma) diagnosztizáltak nála, amelynek következtében a keze és a lába állandóan duzzadt, és nem bírta a fizikális terhelést.

Így a stúdiómunkán kívül csak három alkalommal lépett fel élőben az együttessel az Animalize turnén, helyét az a Bruce Kulick vette át az élő koncerteken, aki aztán 1984 decemberében véglegesen is St. John helyére került. Ezenkívül csak a banda egyik videoklipjében, a Heaven's on Fire -ban láthatta a nagyközönség. Közös munkakapcsolatuk 1984 decemberében ért végett, ekkor hozta meg a végleges döntést a zenekar, hogy a helyettes gitárost, Bruce Kulickot veszik fel a helyére, de még nagyon sokáig szerepelt a neve a Kiss-stáblistában.

Egyébként nem az első ilyen eset a Kiss történetében, hogy ilyen hirtelenséggel agyvérzés miatt veszítettek el egy régi zenésztársat. Eric Carr, a banda néhai dobosa hasonlóan agyvérzésben hunyt el 1991. november 24-én, ugyanazon a napon, amikor a Queen frontembere, Freddie Mercury is meghalt.

Mark St. John egyébként először egy feldolgozásbandában zenélt, amíg a világ egyik legnagyobb rockbandája meg nem kereste. A kisses korszak után 1985-ben még egy metálbandát alapított White Tiger néven, amelyben rajta kívül öccse, Michael basszusgitáron és a Black Sabbath egykori énekese, David Donato játszott. Szerepelt David Hasselhoff egyik videoklipjében, az Is Everyone Happy-ben is. Szólópályafutásának legkiemelkedőbb alkotásának a 2003-ban megjelentetett instrumentális anyag, a Magic Bullet Theory számít.