Bonót lovaggá ütötték

Vágólapra másolva!
A U2 énekesét tiszteletbeli lovaggá ütötték, ami annyit jelent, hogy a kitüntetés ellenére a Sir megszólítás nem jár ki neki, lévén nem brit állampolgár.
Vágólapra másolva!

A kimagaslóan legsikeresebb ír rockzenekar, a U2 énekesét lovaggá - igaz, csak tiszteletbelivé - ütötte a brit királyság. A 46 éves sztár, polgári nevén Paul Hewson, Dublinban vehette át a kitüntetést David Reddeway brit nagykövettől a zeneiparban elért eredményeiért és a különféle humanitárius szervezetek érdekében végzett munkájáért.

A Sir cím viselésére mindazonáltal nem jogosult, mert az csak brit állampolgároknak jár. Ez azonban nem nagyon zavarja az énekest: "Úgy szólíthattok, ahogy akartok: úrnak, uraságnak, félistennek, csak éppen Sirnek nem" - mondta higgadtan.

Az átadási ceremónián felolvasták Tony Blair brit miniszterelnök levelét, melyben a globális szegénység elleni harc inspirálójaként méltatta Bonót. Az énekes egyébként kiérdemelte már a francia becsületrendet is, 2005-ben pedig a Time magazin az év emberének választotta.

"Egy ilyen díj segítségével olyan kapuk is megnyílhatnak előttem, melyek máskülönben zárva maradnának, és az az igazság, hogy a világ így működik" - mondta az átadás után az énekes, arra célozva, hogy így jobb pozícióból tárgyalhat majd politikusokkal a harmadik világ adósságelengedése érdekében.

Bonóhoz hasonlóan az Egyesült Királyság tiszteletbeli lovagjává ütötték korábban Bill Gatest, Bob Geldofot, Steven Spielberget és Placido Domingót is.