Újra Magyarországra jön a Rolling Stones

Vágólapra másolva!
Bár a zenekar már több mint negyven éve létezik, a Rolling Stones ez idáig csak egyszer jutott el Magyarországra, ám Mick Jaggerék úgy döntöttek, hogy az utolsónak kinevezett turnéjukba beiktatnak nyáron egy budapesti koncertet is.
Vágólapra másolva!

Tizenkét év után újra Magyarországon koncertezik minden idők egyik legnagyobb rockzenekara, a Rolling Stones. Az együttes eddig egyszer játszott nálunk: 1995. augusztus 8-án a Voodoo Lounge turné keretében jutott el a Népstadionba, ahol annak ellenére is jó hangulatú koncertet adott, hogy nem volt egészen telt ház. A jelek szerint az együttes mégsem orrolt meg emiatt a magyar közönségre, amelynek a hatvan fölött járó rocklegendák még egyszer megadják a lehetőséget, hogy lássa őket élőben. A nagy hírt - összesen 27 új koncertdátumot - személyesen Mick Jagger jelentette be az együttes honlapján közvetített online sajtótájékoztatón.

Már a turné apropójául szolgáló lemez, az A Bigger Bang megjelenése után, azaz 2005 szeptemberében is felröppent a hír, miszerint hazánkba is jön a Stones. Hegedűs László, a koncertet szervező Multimedia Concerts ügyvezetője akkor úgy nyilatkozott a Népszabadságnak, hogy nem biztos, hogy az együttes tervezett gigantikus show-ja összeegyeztethető a magyarországi gazdasági és technikai feltételekkel. "A Rolling Stones kicsinyli a Puskás Ferenc-stadiont, és nagyon magasak a jegyáraik" - mondta az ügyvezető, aki még hozzátette: "Az, hogy végül lesz-e koncert, a zenekar kompromisszumkészségén múlik."

Nos, a jelek szerint ha nem is könnyen, de végül sikerült kompromisszumra bírni a zenekar menedzsmentjét, és nyáron még egyszer láthatjuk a rocktörténet egyik legnagyobb együttesét Budapesten, konkrétan 2007. július 20-án a Puskás Ferenc-stadionban. A Rolling Stones A Bigger Bang turnéja minden idők legsikeresebb koncertsorozata lett tavaly, amikor is 437 millió dollárt hozott a zenekarnak a Billboard éves összesítése szerint. A legtekintélyesebb zeneipari szaklap a 2005. november 16. és 2006. november 14. közötti időszakot tekintette egy évnek, és ebben az időszakban sikerült a Stones rekordja.

Az együttes annak ellenére is megdöntött minden eddigi rekordot, hogy néhány koncertjét el kellett halasztania, illetve le kellett mondania Keith Richards emlékezetes balesete miatt, amelynek következtében agyvérzést kapott (a gitáros leesett egy pálmafáról). A Stones turnéproducere, Michael Cohl a Billboardnak adott tavaly decemberi nyilatkozatában utalt is rá, hogy az elmaradt koncertek miatt az együttes kötelezve érzi magát arra, hogy pótolja ezeket, így nem lehetetlen, hogy a turné 2007-ben is folytatódni fog majd.

Forrás: Red Dot

Balról: Charlie Watts, Ron Wood, Keith Richards, Mick Jagger


Ami pedig a búcsút illeti, ne vegyünk mérget arra, hogy az A Bigger Bang turné után esetleg nem lesz még egy utolsó utáni koncertsorozat. A Stones esetében ugyanis nem lehet ilyen merész kijelentéseket tenni, hiszen már a 2002-es Forty Licks turnét is sokan a zenekar utolsó koncertsorozatának tartották, ám a rockveteránok megmakacsolták magukat, és az 1997-es Bridges To Babylon-t követő nyolcévnyi "hallgatás" után felvettek még egy sorlemezt. A 2005-ig tartó szünet a leghosszabb volt az együttes történetében, mely immár 45 évre nyúlik vissza.

A Rolling Stones kezdeti felállásából az énekes Mick Jagger, a szólógitáros Keith Richards és a dobos Charlie Watts maradtak meg, és állandó tag még a hetvenes években csatlakozott másodgitáros, Ron Wood is. A klasszikus felállás tagjai közül Brian Jones 1969-ban meghalt, az idén már 71 éves Bill Wyman pedig 1993-ban kilépett a zenekarból. Minden idők egyik legnagyobb hatású zenekara, a Stones a hatvanas évek mindenki által ismert lázadó slágerei után csinált néhány klasszikus és örökzöld albumot, majd a hetvenes évek közepétől kezdve megjelentek a gondok a zenekar pályafutásában, ennek ellenére még így is nem egy elismert lemezt hoztak össze a tagok. A zenekar a mai napig az egyik legnagyobb koncertlátványosság, és minden egyes lemeze vagy turnéja igazi eseményt jelent - főleg, ha tényleg az utolsóról van szó.