A világhódító neonbiblia

Vágólapra másolva!
Az utóbbi hetek változó aktivitású zeneipara után most elárasztották a piacot a friss megjelenések. A tengeren innen és túl egyaránt rengeteg az új album, csak szokás szerint hazánkban állt meg az élet lemezfronton. Amerikában halála után is kísért az egyik legnagyobb raplegenda, a nemzetközi színen egy sokra hivatott kanadai zenekar aratja a babérokat, míg a németek ismét egy hazai énekesnek hódolnak.
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Államokkal kapcsolatban időről-időre nyomatékosíthatjuk azt a megállapítást, hogy bármilyen trendek jöhetnek a grunge-tól az emóig, a country és a rap népszerűsége örök marad. Mert Amerikában (főleg annak a feketék lakta részén) gengszterrappernek lenni a legnagyobb üzlet a világon, az pedig már a kényesebbik fele a dolognak, hogy még ennél is nagyobbat szakítani csak úgy lehet, ha az ember rövid pályát befutó üstökösként a rapzene mártírjává válik, vérét áldozva az őszinte rímekért. Utóbbi kategória két egyértelműen legnagyobb legendái 2Pac és Notorius B.I.G., akik közül most éppen a második fényesítette csillagát újabb néhány ezres lemezeladással.

Az elmúlt héten került fel az amerikai értékesítési toplistára Notorius B.I.G. legsikeresebb számait összegyűjtő Greatest Hits című albuma, amely rögtön megjelenése után a csúcson indított. A neve, súlya és hírneve alapján egyaránt nagy rapsztár halálának tizedik évfordulójára adták ki a válogatást, amelyet bár a kritikusok bíráltak a szelekció megkérdőjelezhetősége miatt, ettől még a rajongók úgy látszik, nem zavartatták magukat. A Christopher Wallace néven született, majd 25 évesen lelőtt hiphop legenda egyébként már halála után megjelent lemezével rengeteg rekordot állított be a poszthumusz kategóriában. A Life After Death egy hét alatt több mint 700 ezer példányban kelt el 1997-ben, az erről kiadott első két kislemez pedig egyaránt a Hot 100-as lista élére került. A frissen megjelent besztof ezt az utólagos sikert koronázta meg most azzal, hogy mindjárt megjelenése után nem csupán a rapzenei lista csúcsát hódította meg, hanem egyúttal megszerezte az R&B/Hip-Hop és az összesített Billboard 200 első helyét is.

Van azonban új is a nap alatt, például az Arcade Fire második lemeze, a Neon Bible, amely új belépőként mindjárt a második helyre férkőzött be. A montreali csapat előző, debütáló anyaga, a Funeral még csak a vájtfülű zenerajongók között aratott nagy sikert két évvel ezelőtt, azonban akkor még a popipart nem tudták bevenni, az összesített listán csupán a futottak még kategóriában szerezték meg a 131. helyet. Ez alkalommal viszont Win Butler és Régine Chassagne zenekara nem csak a független zenei listán lépett fel az első helyre, de hatalmasat ugrott a szélesebb közönség felé is a megjelenés hetén beállított ezüstérmes pozícióval, hiszen a nagyszerű hangulatú koncerteket adó Arcade Fire időközben széles körben népszerűvé vált. Ami az eladási lista dobogójának harmadik fokát illeti, ott továbbra is az elmúlt hetekről ismerős Daughtry áll, akinek önmagáról elnevezett dupla platina lemeze (bár a hivatalos adatok szerint még néhány ezer eladott példány hiányzik a címhez) az előző héthez képest két helyezést veszített.

Forrás: [origo]

Arcade Fire


Még három új megjelenést találunk a Billboard Top 10-ben, a következőt mindjárt az ötödik helyen, ahova Gary Allan véste fel magát az elsőhöz hasonlóan Greatest Hits címet viselő lemezével. Az apja nyomdokait követve countryzenésznek szegődött énekes hat nagylemez után döntött úgy, hogy összegzi eddigi életét egy besztof formájában. Válogatásával ugyan nem tudta megdönteni a legutóbbi stúdióalbum harmadik helyezését, azonban az előzőhöz hasonlóan ezzel is elérte a country lista legrangosabb pozícióját. Mindjárt utána egy másik új belépő, a Relient K szerezte meg a hatodik helyet, amely immár hatodik lemezét csempészte a boltokba Five Score And Seven Years Ago címmel. A keresztény rockot játszó együttes ezzel elérte eddigi legjobb posztját az eladási listán, túlmutatva 2004-es albumuk 15. helyezésén.

Korn


A legjobb tízen belül bukkant még fel újdonságként a nu-metal egykori alapkövének számító Korn akusztikus koncertanyaga, amely az MTV Unplugged sorozat égisze alatt látott napvilágot. Az albumról koncertlemezekhez nem hűen single-t is kiadtak: a Freak On A Leash unplugged verziója négy különböző slágerlistán is bejutott az első száz közé. A közvetlen élmezőnyt elhagyva a következő új belépőt a 14. helyen találjuk, ahol a Sevendust jelentkezik legfrissebb albumával, az Alpha-val. Az atlantai metálbanda eddigit hat stúdiólemeze rendre megszerezte a független előadók ranglistájának első helyezését, míg az összesített listán meglehetősen rapszodikusan teljesítettek. Most azonban sikerült megismételni a 2003-as eredményt, és ismét az első 15 közé behozni az új lemezt.

Lélegzetvételnyi szünet után a 31. helyen van a következő újdonság, az egykori funk-rock zenekarból lett poszt-grunge zenekar, a kanadai Finger Eleven negyedik megjelenése, a Them vs. You vs. Me. Utánuk még két új belépő van az e heti legkelendőbb ötvenesben: az Air és a Chimaira. A francia duó Pocket Symphony című sorlemeze stílusának megfelelően inkább az elektronikus listán aratott babérokat, ahol mindjárt az élre ugrott, de Billboard 200-on is felért a 40. pozícióig. A fajsúlyos metált játszó Chimaira ezzel szemben a független előadók között mutatkozott a legjobbnak, ahol negyedik lett, míg a nagylemezek egyesített rangsorában 42.

Air


A slágerek toplistáján az első helyre ugrott Fergie és Ludacris közös dala, a Glamorous, amely kilenc hét után ért fel a csúcsra a múlt heti nyolcadik helyezést követően. A második és harmadik helyre egy-egy pozíció veszteséggel csúszott vissza az előző első és második, sorrendben Mims és Akon. Az össszesített single chart egyébként újdonsággal most nem kecsegtet, az egész Top 50-ben egyetlen új számot sem találunk.