Padlón a média - hallgasd meg tizedszer a Mirigyeket!

Vágólapra másolva!
Az Irigy Hónaljmirigy új, tizedik soralbuma, a K. O. Média a bulvármédiumokat és azoknak szereplőit küldi padlóra. A TV2 sztárnyolcasa nem kíméli a popzene elitjét, és most is csak módjával politizál. Hallgasd meg az [origo]-n a lemezt!
Vágólapra másolva!

A nyolcvanas években a Voga-Turnovszky páros csinált hülyét a hazai popzene akkori menőiből. A mai harmincasok pedig mosolyogva emlegetik a Gyere, sérült! című Edda-paródiát, a Komár László Elvis-vonzalmát pellengérező Lentről szólok, Laci-t, vagy a Hobo Hat-három slágerét.

Utóbbiban a legendás angol-magyarról szóló, korparódiaként is értékelhető dicshimnusz szövegét költik át Vogáék, és az akkor aktuális sokkot jelentő mexikói szovjet-magyart éneklik meg. A nyolcvanas-kilencvenes évek fordulójának vihara aztán őket is elsöpörte - bár Voga János azért föl-föltűnt Boros Lajos és Bochkor Gábor népszerű reggeli rádióműsorában.

Nagyjából Turnovszkyék eltűnésével egy időben munkához láttak az utódok, vagyis az Irigy Hónaljmirigy. Ráadásul ők is Edda-paródiákkal kezdtek, zenei érdeklődésükhöz igazodva ekkor még rockzenekari felállásban. A paródiákat persze hobbiból kezdték fabrikálni, és első fellépésük egy szilveszteri buli volt, ahol pár tucat haver tapsa jelentette a sikert.

Az első nagylemezre azonban ezután még négy évet kellett várni. Az album egy lemezkiadó vezetőjének, a Karthago zenekarból ismert Szigeti Ferencnek is szívügye volt. A még lámpalázas hangulatban készült Fetrengés ennek ellenére népszerűvé tette az immár nyolctagú (Sipos Péter, Sipos Tamás, Varga "Győző" György, Molnár Imre, Papp Ferenc, Uszkó László, Ambrus Zoltán, Kabai László) parodistacsapatot.

Az első Fetrengés-sel együtt kilenc Mirigy-album jelent meg, legutóbb a Retro Klub című. Mindeközben átöltözős őrületeikkel a koncertszínpadokon is sikeresek lettek, fölléptek mindkét nagy sportcsarnokban, a Kisstadionban, sőt már '96-ban ők játszottak Tina Turner és majd hetvenezer ember előtt a Népstadionben.

A srácok produkáltak még a több tízezres nagyságrendnél nagyobb, milliós nézettséget is, persze a tévéképernyők előtt. Kétéves dáridós vendégszereplés után, 2000-ben a TV2 saját műsort ajánlott a csapatnak. Azóta szinte töretlenül övék a vasárnap esti fő műsoridő, de a show nézettsége alapján is húzóműsor.

Televíziós karrierjük azért nem makulátlan, minden jó szándékuk ellenére Bazi Nagy Roma Lagzi című műsoruk még az ORTT szerint is félreérthető volt 2003-ban. De nagyobb megrázkódtatásként érte a brigádot egyik alapító tagjuk, Ambrus Zoltán pár évvel ezelőtti súlyos betegsége, aki szerencsére már jól van.